top of page

Belastingen en Juridische Kosten voor de Aankoop van een Nieuwbouwwoning in Spanje.

Wanneer u een nieuwe woning koopt, is de IVA (BTW) de belangrijkste belasting die u betaalt. Momenteel bedraagt de BTW op nieuwbouwwoningen 10 % en is die ook van toepassing op garages en opslagruimten die u samen met de woning aankoopt. De BTW wordt bij elke betaling rechtstreeks aan de bouwheer betaald. Daarnaast bent u nog een tweede belasting verschuldigd, namelijk de AJD (een registratiebelasting), die u betaalt wanneer u de verkoopakte in aanwezigheid van een notaris ondertekent. In de regio van de Costa Del Sol bedraagt deze 1,5 tot 2,00 % van de waarde van het onroerend goed.

Wanneer u een tweedehandswoning koopt is de grootste kostenpost de ITP (overdrachtsbelasting). In de regio van de Costa Del Sol bedraagt die momenteel 10%. U betaalt deze belasting op het moment dat u de verkoopakte ondertekent.


Aangezien u ook de kosten van de notaris, de griffier en de advocaat moet betalen, raadt Elegant Homes Marbella u aan om 14% van de nettoprijs van het onroerend goed toe te voegen aan de berekening van de totale kosten van de aankoop.


Wanneer u een hypotheeklening aanvraagt, moet u ook rekening houden met de opzetkosten en de kosten van het taxatierapport van de hypotheek. De rest van de hypotheekkosten worden door de bank gedragen. Deze extra kosten kunnen oplopen tot 1-2 %, afhankelijk van de onderhandelingen met de bank.


Hieronder ziet u een voorbeeld van de verdeling van de kosten voor een typische nieuwbouwwoning van 200.000 euro (zonder bankfinanciering).

Om meer hierover te lezen, klik hier voor onze gratis kopers gids


Elegant Homes Marbella ☎️ Spanje: + 34 646 140 816 ☎️ België: + 32 472 055 262 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be ELEGANT HOMES #MARBELLA Uw Belgische makelaar aan de Costa Del Sol

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page