top of page

Een huis kopen in Spanje? Laat uw droom geen nachtmerrie worden!

Een huis kopen in Spanje? Laat uw droom geen nachtmerrie worden!

Een huis kopen in Spanje is voor veel mensen een droom die uitkomt. Maar wie niet alert is op valkuilen in de vorm van op het eerste oog hulpvaardige mensen die achteraf minder goede intenties blijken te hebben, kan die mooie droom zomaar in een nachtmerrie zien veranderen. Elegant Homes Marbella waarschuwt u graag voor alles waar u op moet letten.


U zit met een internationale groep vakantievrienden op het terras te genieten van de zon en een drankje. Het gesprek komt weer eens op hoe mooi het zou zijn om hier onder de Spaanse zon een eigen vakantiewoning te hebben. Dromen en wensen worden uitgewisseld: een appartement op loopafstand van zee, een villa met eigen zwembad. De golfliefhebber in uw gezelschap droomt van wonen vlakbij een van de prachtige Spaanse golfbanen.


Ineens stapt een man van een tafeltje vlakbij op uw groep af. In gebroken Engels stelt hij zich voor en vertelt hij dat hij per ongeluk een deel van uw gesprek opving. Hij legt uit dat hij makelaar is en dat hij toevallig een paar woningen te koop weet die echt een buitenkansje voor u zijn. Uw droom van een huis in Spanje lijkt zomaar een stuk dichterbij. Aan het eind van het gesprek steekt hij u een visitekaartje met zijn telefoonnummer toe, met het advies elkaar snel weer te spreken omdat er meerdere kapers op de kust zijn voor dit aantrekkelijke aanbod.


Vastgoedmakelaar is in Spanje een vrij beroep

Een huis kopen in Spanje is voor een groot deel vergelijkbaar met het kopen van een woning in Nederland of België: dagdromen over een nieuwe eigen plek om te wonen of vakantie te vieren, oriënteren op alle opties, bezichtigingsafspraken maken, contacten leggen met een makelaar en een notaris, et cetera. Alleen zijn er ook de nodige verschillen tussen makelaars in Nederland en België en in Spanje, en dat is waar het fout kan gaan als u niet goed op de hoogte bent.

Goed voor u om te weten is dat vastgoedmakelaar in Spanje een vrij beroep is. Dat betekent dat, anders dan in Nederland en België, in principe iedereen er van de ene op de andere dag mag besluiten om makelaar te worden zonder ook maar één diploma te hoeven halen. Bovendien is de makelaardij in Spanje niet exclusief, wat betekent dat meerdere makelaars er hetzelfde huis kunnen aanbieden. Het feit dat de makelaardij een vrij beroep is, maakt dat de zogenoemde cowboys dus vrij spel hebben.


Elegant Homes Marbella met ruim meer dan vijftien jaar ervaring aan de Costa Del Sol, zegt: “Er zijn hier heel wat mensen die een beetje rondtoeren door de regio en proberen wat bij te verdienen door kopers aan te brengen voor huizen waarvan ze weten dat die te koop staan. Vaak doen ze naast hun werk als zogenaamde makelaar nog andere werkzaamheden, bijvoorbeeld als klusjesman, beheerder en sommigen hebben zelfs een normale job in België of Nederland. Dat betekent dat ze niet het gehele jaar verblijven in de regio waarin u koopt, geen ervaring hebben met de dagelijkse gang van zaken en dus minder diepgaande kennis hebben; een absolute noodzaak bij een uitgave van deze omvang. Commissiejagers als deze bieden u geen kwaliteit en service, zijn niet lang actief in een regio en zoeken hun heil nadat het mis is gegaan weer in een andere regio.


Soms strijken ze op het terras neer en leggen hun oren goed te luister. Zodra ze een gesprek opvangen dat wijst op interesse om hier een huis te kopen knopen ze een praatje aan met de nietsvermoedende terrasgangers.”


Wat daar de gevolgen van kunnen zijn bleek onlangs nog, toen in de media berichten verschenen over een zogenaamde makelaar in Spanje, die veroordeeld werd omdat hij potentiële kopers voorschotten liet betalen en woningen die soms niet eens te koop stonden aan meerdere mensen ‘verkocht’. De mensen die hier het slachtoffer van werden zullen niet alleen geen eigenaar worden van de droomwoning die ze dachten te kopen, de kans is nihil dat ze hun zuurverdiende spaargeld ooit nog terugzien. Laat u juridisch geheel beschermd begeleiden door een advocaat die alle documenten voor u screent, op de hoogte is van alle wet- en regelgeving, zodat u uw geld met een gerust hart kunt uitgeven.


Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Als u in de vakantiestemming bent, van het zonnetje geniet op een terras en ineens op een presenteerblaadje een kans krijgt aangeboden om uw droom van een eigen huis in Spanje waar te maken, dan is het niet gek dat u daarvoor open staat. Toch is het goed om alert te blijven. Waar moet u op letten om te voorkomen dat u ten prooi valt aan de veelbelovende praatjes van ‘makelaars’ die het minder goed met u voorhebben?

Vraag de makelaar of je contact mag opnemen met een aantal van deze tevreden klanten. Wordt daar moeilijk over gedaan, dan moeten er ook weer alarmbellen gaan rinkelen.”


Bezuinig nooit op een advocaat

Lastiger wordt het wellicht als het gaat om procedures, contracten en andere documenten. U bent meestal niet tot in de details thuis in wat er op dat vlak allemaal komt kijken bij het kopen van een huis in Spanje – en kunt daardoor niet altijd goed onderscheiden of iemand het wel of niet goed met u voor heeft.

Het kopen van een woning is niet zomaar iets, daar gaat een grote som geld mee gepaard. “Doe deze aankoop nooit zonder u te laten bijstaan door een advocaat die gespecialiseerd is in vastgoedtransacties. Dat is het allerlaatste waar u op zou moeten bezuinigen.” Waar makelaar in Spanje een vrij beroep is, is advocaat dat uiteraard niet. Probeert de betreffende makelaar u van het idee af te houden om u door een advocaat te laten begeleiden, dan moet er wederom een lampje bij u gaan branden. Ook wanneer een kantoor “de kennis van juridische aankoopbegeleiding” of wellicht zelf een advocaat in dienst heeft.


Zorg dat u zelf ook zo veel mogelijk gaat begrijpen van alle papieren die onder uw neus komen. “Vraag in elk geval gedetailleerde uitleg over elk document waaronder u een handtekening moet zetten”, raadt Elegant Homes Marbella aan. “Zorg dat u precies begrijpt wat u tekent en vraag door als u iets niet begrijpt. Een professionele makelaar zal daar niet ongeduldig van worden, maar de tijd nemen om alles in eenvoudige taal aan u uit te leggen.” Een Nederlandse vertaling van een document dat u ondertekent is daarbij geen overbodige luxe.


Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk

Wilt u helemaal zeker zijn dat u met een betrouwbare partij in zee gaat? Handel dan niet direct zodra het tijdens uw vakantie in Spanje begint te kriebelen om hier zelf een huis te kopen. Neem eerst de tijd om u terug in Nederland of België goed te oriënteren. Bezoek verschillende websites van makelaars in de regio die u aanspreekt, proef de sfeer en neem persoonlijk contact op. Of bezoek een beurs of privé event, waar u persoonlijk kennis kunt maken met verschillende regio’s en makelaars, voel met wie u een goede klik heeft en maak vervolgens een afspraak met 1 makelaar in een regio voor een goed georganiseerde kennismakingsreis. Zo voorkomt u dat u zaken meerdere malen gaat zien en zit er een opbouw in de kennismakingsreis, die als doel heeft een duidelijk beeld te verkrijgen over wat u kunt kopen voor welk geld op welke locatie.


“Wij bij Elegant Homes Marbella maken altijd eerst uitgebreid kennis via de telefoon, per e-mail, tijdens een presentatie of op een beurs”, vertelt Elegant Homes Marbella. “Tijdens een driedaagse kennismakingsreis ontzorgen we u geheel: de reservatie van de vluchten en overnachtingen, de pick up vanaf de luchthaven, een gezellig bezoek aan de omgeving waar we u onderdompelen in het Spaanse leven, het bezoeken van de nieuwbouwprojecten die aansluiten bij uw wensen en verwachtingen. Er is alle tijd voor het beantwoorden van persoonlijke vragen en opmerkingen, eventueel in aanwezigheid van een advocaat. Dankzij een heerlijk zonnig verblijf en onze goede zorgen komt u ontspannen thuis, wellicht als gelukkige eigenaar van een Spaanse woning.”


Staat u op het punt om een huis in Spanje aan te kopen, maar bent u er toch niet helemaal gerust op? Of worden uw vragen niet goed beantwoord? U mag altijd vrijblijvend contact met Elegant Homes Marbella opnemen. Kijk hier op welke manieren u ons kunt bereiken: CONTACT


Elegant Homes Marbella ☎️ Spanje: + 34 646 140 816 ☎️ België: + 32 472 055 262 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page