top of page

Spanje houdt buitenlandse toeristen buiten tot oktober.

Spanje houdt buitenlandse toeristen buiten tot oktober.


De beperkingen die Spanje aan buitenlandse toeristen oplegt blijven nog tot de maand oktober van kracht. Woensdag keurde de Spaanse regering een kalender goed die de versoepeling van de lockdown moet begeleiden. De sluiting van de grenzen en de daaruit volgende beperking van de mobiliteit wordt tot oktober aangehouden.

Volgens de regering Sànchez gaat het om ‘een oriënterende kalender’ en kan die worden bijgestuurd wanneer opportuun. Zo zal zich een ander scenario ontvouwen indien alles naar wens verloopt dan wanneer het land straks met een tweede golf van besmettingen af te rekenen krijgt.


De regering Sànchez begon begin april te werken aan een plan waarbij het zomerseizoen zo goed als werd opgegeven en de focus uitsluitend op binnenlands toerisme werd gelegd. Een beperking die in twee richtingen geldt. Niet enkel kunnen buitenlanders Spanje niet binnen, Spanjaarden kunnen hun land evenmin verlaten. Enkel voor medische noodgevallen zal hierop een uitzondering worden gemaakt.


De Spaanse overheid verlegt zijn focus dus al naar de herfst van 2020 en de winter van 2021. De basis voor het herstel daarvoor moet in de zomer worden gelegd.


Spaanse toeristische sector maakt een kruis over de zomer

De Spaanse toeristische sector heeft ondertussen al een kruis gemaakt over de zomer. IAG, de holding die eigenaar is van de luchtvaartmaatschappij Iberia, meldde dinsdag nog in een perscommuniqué dat de crisis ‘jaren zal aanslepen’ en dat het aantal vluchten ten vroegste in 2023 opnieuw het pré-crisisniveau zal bereiken.


Spaanse reisagenten spreken van niets minder dan een catastrofe en hebben geen plannen om volgende week, wanneer niet essentiële bedrijven opnieuw mogen opstarten, hun activiteiten te hernemen. ‘We hebben niets te verkopen’, luidt het bij de sectororganisatie Spaanse federatie van Reisagenten (CEAV).


De plannen van de regering Sànchez voorzien ook een zeer beperkte mobiliteit tussen de Spaanse regio’s onderling. Tot eind juni is reizen tussen de verschillende Spaanse provincies verboden. Enige uitzondering op die regel is werkverkeer. Zo mag iemand die in Gerona woont (provincie Gerona) wel naar Barcelona (provincie Barcelona) reizen indien zijn werk dat vereist.


EU wil opheffing maatregelen die vrij verkeer tussen lidstaten belemmeren

Terwijl Spanje dus de grenzen nog lange tijd gesloten wil houden, streeft Brussel de snelle opheffing van maatregelen na die het vrij verkeer van mensen tussen de verschillende lidstaten belemmeren. De Commissie werkt daarvoor aan een gezamenlijk protocol, dat op 13 mei wordt verwacht.


13 procent van de Spanjaarden is in het toerisme tewerkgesteld. Het land genereert jaarlijks 150 miljard euro of 12 procent van zijn bruto binnenlands product in de toeristische sector.


Volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins universiteit werden bijna een kwart miljoen Spanjaarden met het coronavirus besmet. Een kleine 25.000 daarvan overleefden de ziekte niet.


Elegant Homes Marbella ☎️ Spanje: + 34 646 140 816 ☎️ België: + 32 472 055 262 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be ELEGANT HOMES #MARBELLA Uw Belgische makelaar aan de Costa Del Sol


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page