top of page

OP VAKANTIE NAAR SPANJE NA CORONA

De toeristische sector in Spanje had deze week felle kritiek op de uitlatingen van EC-voorzitter Úrsula von der Leyen, die afraadde om vakanties te plannen voor komende zomer. Volgens de voorzitter van de federatie voor reisorganisaties FETAVE, César Gutiérrez, zijn er nog altijd verschillende scenario’s denkbaar en moeten we afwachten hoe de situatie zich de komende dagen ontwikkelt. In zijn ogen heeft Von der Leyen voor haar beurt gesproken en doen haar opmerkingen meer kwaad dan goed.

Helaas hebben wij op de vraag of we deze zomer gewoon met de auto of het vliegtuig naar Spanje kunnen, ook nog geen antwoord. We vroegen het zowel aan de Nederlandse ambassade in Madrid als aan het Spaans Verkeersbureau in Den Haag. Zij geven aan dat er nog niks bekend is over reismogelijkheden tussen België en Spanje voor de komende maanden. De grenzen zijn voorlopig alleen open voor noodzakelijk verkeer, het binnenlands toerisme zal eerst op gang komen, er wordt hard gewerkt aan veiligheid en verder is het koffiedik kijken.


Wanneer komt het vliegverkeer op gang? Dat weten we op dit moment nog niet. De Spaanse regering houdt voorlopig vast aan de datum van 11 mei als laatste dag van de noodtoestand. Daarna mogen winkels weer open. Later volgen horecagelegenheden en toeristische accommodaties en daarna sportcomplexen. Volgens de huidige tijdlijn zou in juni het openbare leven, met passende maatregelen, weer grotendeels moeten zijn opgepakt. Over scholen en universiteiten is nog niks bekend en datzelfde geldt voor grenzen en vliegverkeer. Het ligt in de lijn der verwachting dat eerst de grenzen met buurlanden Portugal en Frankrijk worden heropend. Pas daarna zal het vliegverkeer naar andere landen weer op gang komen.


Is het straks nog wel veilig om naar Spanje te reizen? Zolang er nog geen vaccinatie tegen het coronavirus op de markt is, is iedere besmetting potentieel gevaarlijk. Spanje heeft gekozen voor een strenge lockdown om de verspreiding van het virus in te dammen. Die strategie lijkt de afgelopen week zijn vruchten af te werpen. Als het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen en een groot deel van de bevolking het virus straks heeft gehad, is de kans dat je het virus in Spanje oploopt waarschijnlijk niet groter dan in Nederland of België. Wel is het verstandig altijd na te gaan of er op je vakantiebestemming sprake is van een uitbraak, maar dat geldt voor de hele wereld.


Maatregelen toeristische sector Ondertussen is de toeristische sector op dit moment hard bezig met maatregelen om te zorgen dat de kans op besmetting minimaal is en je veilig op vakantie kunt. Denk aan hygiënische maatregelen, minder hotelgasten en minder klanten in restaurants en bars etc. Overal in het land zijn ondernemers en bedrijven binnen de sector hier al mee bezig. We denken dat vooral kleinschalige rurale accommodaties hiervan kunnen profiteren, zoals B&B’s van Nederlanders en Belgen met veel ruimte en verschillende appartementen waar je voldoende privacy hebt om veilig vakantie te vieren. Ons advies is om nog niet meteen te boeken maar ze te bellen om te kijken wat er wanneer mogelijk is.


De verschillende Spaanse regio’s zijn inmiddels campagnes aan het opstarten om deze zomer nog lokale toeristen te trekken. Maar dat er ook nog vakantiegangers uit Nederland, België en Duitsland welkom zijn wordt niet uitgesloten. Zo lazen we in de Catalaanse krant La Vanguardia dat de Catalaanse minister van Ondernemingen en Kennis, Angels Chacón, plannen ontwikkelt om deze zomer toch weer vakantiegangers uit deze landen te trekken, met name campingtoeristen. Maar vooralsnog zal Catalonië zich net als de andere Spaanse regio’s vooral richten op binnenlands toerisme.


Turismo de España, het bureau dat verantwoordelijk is voor de toeristische promotie van Spanje, staat ook in de startblokken. Maar voorlopig geldt #quedateencasa, zoals ziet in deze video. ‘Spanje wacht op je’ en wij kunnen niet wachten tot we weer naar Spanje kunnen.


Elegant Homes Marbella ☎️ Spanje: + 34 646 140 816 ☎️ België: + 32 472 055 262 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be ELEGANT HOMES #MARBELLA Uw Belgische makelaar aan de Costa Del Sol


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page