top of page

Corona virus Spanje: Top recommandaties om uzelf te beschermen.

Coronavirus Spanje

OK, dus hier ben ik thuis en tik ik op mijn laptop toetsenbord een paar dagen of zo in de door de staat opgelegde landelijke lockdown als gevolg van het coronavirus in Spanje. Aangezien deze ongekende en grootschalige gezondheidsschrik - ik weiger het woord crisis te gebruiken - anders de (piepende) olifant in de kamer zou zijn, zou het nalatig zijn van mij om er niet over te schrijven op de Elegant Homes Marbella-blog.


Voordat we verder gaan, wil ik duidelijk maken dat het niet mijn bedoeling is om in dit artikel mijn twee centen te geven. In plaats van in de oh-zo gemakkelijke "opinie val" te vervallen door het af te doen als gewoon een collectieve paranoia of, omgekeerd, het angstvuur aan te wakkeren door bangmakerij, wilde ik dit artikel gebruiken om wat praktische informatie te geven over de verschillende manieren waarop je jezelf kunt beschermen tegen het coronavirus.


Maar eerst en vooral is het tijd om ten laatste te kijken naar het coronavirus Spanje...


De huidige situatie

SARS-CoV-2, of ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2, is de virusstam die leidt tot de COVID-19 ziekte; een diagnose die wordt gesteld aan een aanzienlijk aantal personen die op het moment van schrijven in Spanje wonen. Ondanks het feit dat het momenteel het op één na zwaarst getroffen land in Europa is, na Italië, stellen de autoriteiten strenge maatregelen en beperkingen vast om dit aantal te beperken en de curve van nieuwe gevallen die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen "af te vlakken". Dit zal op zijn beurt de druk op het gezondheidszorgsysteem verlichten en de verspreiding van het virus op korte termijn onder controle houden.


Om de besmetting te bestrijden heeft de Spaanse regering nu een verbod ingesteld op alle onnodige verplaatsingen van mensen in de openbare ruimte, terwijl twee nachten geleden is besloten de EU-grenzen te sluiten en het vliegverkeer in en uit Spanje op te schorten voor alle niet-ingezetenen en niet-essentiële verplaatsingen. In wezen kunnen alleen Spanjaarden of Spaanse ingezetenen het land binnenkomen om "thuis te komen" van elders in Europa.


Ondertussen zijn landen binnen de Europese Unie begonnen met het afdwingen van een andere maatregel om de verspreiding af te remmen. De grenzen van de EU zijn vanaf gisteren 's middags gesloten voor alle reizen in en uit de Europese Gemeenschap gedurende een periode van 30 dagen. Dit volgt op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump van vorige week om het Verenigd Koninkrijk en Ierland te betrekken bij de annulering van alle trans-Atlantische vluchten vanuit de landen die op weg zijn naar Europese landen.


Er wordt nieuwe informatie gegeven op uur basis, maar de hierboven genoemde feiten en cijfers waren op het moment van schrijven correct.


Onze belangrijkste aanbevelingen

Nu je op de hoogte bent van het laatste nieuws over het coronavirus Spanje, is het tijd om tot de kern van de zaak door te dringen. Het nuttige spul. Wat kun je doen om je kansen om in contact te komen met het virus te minimaliseren?


1. Neem de basisvoorzorgsmaatregelen

Het eerste is - en ik weet dat je dit waarschijnlijk al duizend keer hebt gehoord - dat je alle voorzorgsmaatregelen moet nemen die je vanaf de eerste dag hebt gekregen.


De officiële website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)1 schetst wat je zou kunnen noemen de minimale preventieve normen voor wereldburgers. Deze omvatten:


Regelmatig je handen wassen - Zeker met water en zeep, maar bij voorkeur met een wrijf, gel of handreiniger op alcoholbasis. Doe dit vaker dan u normaal gesproken zou doen of nadat u in contact bent gekomen met vreemde voorwerpen zoals bijvoorbeeld deurklinken en liftknoppen, of na het rijden.


Probeer te voorkomen dat u uw gezicht aanraakt - Moeilijk, zo niet onmogelijk, dan weet ik dat. Probeer de drang om uw ogen, neus en mond aan te raken waar mogelijk te weerstaan - vooral na het aanraken van verschillende oppervlakken in uw huis en elders - omdat dit de ingangspunten zijn voor de overdracht van het virus naar uw lichaam.


Scheid uw binnen- en buitenschoenen - Hoewel deskundigen het hier niet unaniem over eens zijn en ondanks de directeur van het Centrum voor Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodgevallen van het Ministerie van Volksgezondheid, Fernando Simón, die de praktijk in het openbaar verprutst, zijn er aanwijzingen dat het een goed idee is. Vermoedelijk overleeft het coronavirus langer op harde oppervlakken zoals vloeren, voetpaden en asfalt - sommige schattingen zeggen tot negen dagen - in vergelijking met andere materialen, dus als je met buitenschoenen om je huis loopt, kan dat betekenen dat je het in je huis moet brengen. Om dit probleem tegen te gaan, kunt u één paar schoenen aanwijzen voor buitenshuis, ze bij de deur uittrekken en meteen bij thuiskomst in uw pantoffels veranderen.


Houd sociale afstand - De WHO raadt aan om minstens een meter tussen uzelf en iedereen die hoest of niest te leggen als de meest elementaire voorzorgsmaatregel. De evolutie van het coronavirus in Spanje is echter zodanig geweest dat deze afstand is uitgebreid tot twee of drie meter, afhankelijk van waar u uw informatie vandaan haalt. Natuurlijk moet dit niet meer zo kritisch zijn nu de Spaanse regering mensen heeft bevolen om in hun huis te blijven en openbare bijeenkomsten voor de komende 15 dagen te vermijden (tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar de winkels of de apotheek te gaan), maar het is toch een van de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen. Dat brengt me bij mijn volgende punt...


2. Houd u aan de regels

Ook dit klinkt voor de hand liggend, maar je moet de lokale, regionale of nationale richtlijnen met betrekking tot het coronavirus volgen; met inbegrip van de meest recente beperkingen op het gebied van reizen, openbare congregaties, gebruik van gemeenschapsvoorzieningen en het ondernemen van werkactiviteiten.


Maatregelen genomen door de Spaanse regering, die blijkbaar ook van toepassing zijn op expats die aan de Costa del Sol wonen of verblijven, zijn onder andere:


Het verbieden van alle niet-essentiële reizen - Ja, er zijn grote borden op de snelwegen die waarschuwen tegen het gebruik van de Spaanse wegen voor iets anders dan naar de dichtstbijzijnde supermarkt of apotheek te gaan of voor enige andere dringende betrokkenheid, evenals wegversperringen in bepaalde gebieden. Dit verbod geldt ook voor wandelen en fietsen in de openbare ruimte, waarvoor u kunt worden geslagen met een boete van (bizar genoeg) €601 tot €30.000!


Verbod op sociale bijeenkomsten, zelfs thuis - Dit valt onder dezelfde soort beperking als hierboven voor coronavirus Spanje. Niet alleen mag je geen openbare ruimtes gebruiken om samen te komen, maar dit strekt zich nu ook uit tot privé-domicilies. Een bezoekje brengen aan je buurman, met een paar vrienden rond het huis van je maatje sluipen voor een verjaardagsfeestje of je een uurtje privé-yogales geven zijn allemaal, vanaf afgelopen vrijdag 13 maart, strafbaar onder het Koninklijk Besluit van de Staat van Alert (Real Decreto de Estado de Alarma), dus wees heel voorzichtig!


Tijdelijke sluiting (voor de komende 15 dagen tenminste - zo niet langer) van scholen en universiteiten, evenals van alle soorten bedrijven, waaronder bars, restaurants, winkels en kantoren.


Op dit punt wil ik erop wijzen dat VIVA haar verantwoordelijkheid tegenover haar personeel en klanten uiterst serieus neemt en dus de instructies van de Spaanse regering tot op de letter volgt over de sluiting van kantoren en het werken vanuit huis.


3. Zelf isolatie

Als je denkt dat je symptomen vertoont, is het eerste wat je moet doen, is jezelf isoleren in huis. Dit betekent dat u voor een periode van maximaal 14 dagen contact met iemand moet vermijden. Alleen als uw symptomen verergeren (koorts, overmatig hoesten, ademhalingsproblemen) moet u medische hulp inroepen, omdat er nog steeds een tekort aan testkits is en ziekenhuizen de druk voelen.


Vergeet niet dat er een dunne lijn is tussen het direct naar het medisch centrum rennen en het negeren van de verklikkerlichten van een ziekte die zich zou kunnen ontwikkelen tot iets ernstigs. Uw algemene gezondheid, uw leeftijd en uw eventuele geschiedenis van ademhalingsproblemen zullen bepalen hoe gevoelig u bent voor het oplopen van het virus, hoewel u niet gelooft dat u zich in een risicocategorie bevindt, mag ook geen excuus zijn om de voorgeschreven maatregelen niet te nemen.


Als u de afgelopen twee weken in Spanje bent aangekomen uit een land met een hoger risico, zoals Italië, moet u deze maatregel ook zelf opleggen. Ongeacht of u zich slecht voelt, kan het zijn dat u onbewust drager bent van het virus en het risico loopt het te verspreiden bij aankomst in Spanje. Nogmaals, dit is waar de beperking van de bewegingsvrijheid van de overheid op openbare plaatsen en de "blijf thuis"-campagne het risico zou moeten wegnemen, maar het is in ieder geval de moeite waard om ijverig te zijn.


4. Neem geen anti-inflammatoire middelen

In de afgelopen dagen is gebleken dat COVID-19 gevallen worden verergerd wanneer de patiënt zelfmedicatie gebruikt met behulp van ontstekingsremmers - namelijk ibuprofen en cortisone - om de vroege symptomen te behandelen.


Artsen in heel Europa hebben geconstateerd dat jonge patiënten zonder onderliggende gezondheidsproblemen die niet-steroïde ontstekingsremmende middelen (NSAID's) zoals ibuprofen gebruikten in de vroege stadia van hun ziekte, ernstigere symptomen ontwikkelden.


De boodschap is dat ontstekingsremmers de infectie verergeren, terwijl bijvoorbeeld paracetamol helpt om de koorts te verlagen en niet dezelfde bijwerkingen geeft. Daarom moet paracetamol in geval van twijfel uw geneesmiddel zijn dat niet op recept verkrijgbaar is. Voordat u echter overweegt om welke medicatie dan ook te gebruiken, raden wij u ten zeerste aan om contact op te nemen met een zorgprofessional om u de juiste begeleiding te geven.


Bronnen:

Elegant Homes Marbella ☎️ Spanje: + 34 646 140 816 ☎️ België: + 32 472 055 262 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be ELEGANT HOMES #MARBELLA Uw Belgische makelaar aan de Costa Del SolFeatured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page