top of page

NOODTOESTAND MAATREGELEN SPANJE

NOODTOESTAND SPANJE


WELKE MAATREGELEN ZIJN NU GENOMEN

Vrijdag werd de noodtoestand in Spanje afgekondigd en zaterdag werd bekend gemaakt welke maatregelen er genomen zijn om de verspreiding van het corona virus te voorkomen.

De maatregelen die genomen zijn hebben invloed op iedereen en gelden voor iedereen voor de inwoners van Spanje maar ook voor de vakantiegangers in Spanje en op iedereen die Spanje wil bezoeken of verlaten. Zo zijn de winkels (behalve supermarkten, apotheken, kappers, stomerijen, opticiens, dierenspeciaalzaken, bakkers, groente- en fruit en elektronicawinkels en tankstations mogen openblijven), bars, restaurants, musea, bezienswaardigheden en monumenten gesloten (iets dat op veel plaatsen al is gebeurd).


Zoals bekend heeft de Spaanse regering vrijdag bekend gemaakt dat ze vanwege het corona virus de noodtoestand gaat afkondigen. Dat is op zaterdag na een speciale ministerraad gebeurd en de maatregelen zijn bekend gemaakt. Het zijn drastische maatregelen om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Daarnaast kan de regering nu een betere centrale aansturing bieden omdat de regering de vrije hand heeft in alle autonome regio’s die zelf al vaak vergaande maatregelen hebben getroffen.


Terwijl de algemene boodschap is om zoveel mogelijk thuis te blijven en men op sociale media oproept om thuis te blijven via de #YoMeQuedoEnCasa, zijn in veel steden al winkels, winkelcentra, bars, restaurants, discotheken, bezienswaardigheden, monumenten, musea, kerken etc. gesloten terwijl het bijzonder druk is bij de supermarkten (hamstergedrag), apotheken en tankstations.


Het afkondigen van de noodtoestand en de daarbij horende maatregelen zijn noodzakelijk om de verspreiding van het virus verder te voorkomen, om het aantal besmette personen en de te behandelen zieke personen te verminderen en om ervoor te zorgen dat het gezondheidssysteem zoals de ziekenhuizen het niet meer aankunnen. In geen enkel land is men voorbereid op deze pandemie aangezien de verspreiding snel gaat en men continue moet improviseren.

Maatregelen

Na een urenlange vertraging heeft Premier Pedro Sánchez zaterdagavond om 21 uur de maatregelen bekend gemaakt tijdens de noodtoestand die de ministerraad na bijna acht uur vergaderen heeft bepaald. De noodtoestand gaat officieel zaterdagavond in op het moment dat deze gepubliceerd wordt in het staats bulletin BOE (download PDF)


Spanje zal tijdens de noodtoestand als enige verantwoordelijken voor heel Spanje de volgende personen hebben: Pedro Sánchez als premier van Spanje en vier ministers, Defensie (Margarita Robles), Binnenlandse Zaken (Fernando Grande-Marlaska), Transport (José Luis Ábalos) en gezondheid (Salvador Illa). De minister van Binnenlandse Zaken zal gedurende de noodtoestand de baas zijn van alle politie-eenheden, ook de regionale in Catalonië en Baskenland, dit tot ongenoegen van de regionale premies in Catalonië en Baskenland.


In feite dient iedereen thuis te blijven en als men de straat dient op te gaan dan moet dat individueel gebeuren, tenzij men een andere persoon dient te helpen. Het is toegestaan om naar de apotheek te gaan of naar de supermarkt, geld te pinnen of andere winkels die nog wel open mogen zijn te bezoeken.


Het is niet toegestaan om op familiebezoek te gaan of bij vrienden iets te gaan drinken. Daarnaast kan het net zoals tijdens de maatregelen in Italië voorkomen dat men dient te bewijzen waarom men op straat is en waar men naar toe gaat.


Men mag niet meer vrij door het land reizen vanaf zaterdagavond nadat de maatregelen officieel zijn gepubliceerd in de BOE. Mensen die uit de steden zijn gevlucht of zijn vertrokken naar o.a. de kust of de bergen, krijgen de kans om terug te keren naar hun woonplaats (lugar de residencia). Blijft men in de vakantiewoning dan dient men zich ook aan de maatregelen te houden.


Verplaatsen in de openbare ruimte mag na zaterdagavond alleen nog met een gegronde reden en om de noodzakelijke boodschappen voor de eerste levensbehoeften te doen, om te tanken bij een tankstation, om naar een apotheek te gaan, om naar een arts en ziekenhuizen te gaan of om naar werk te gaan of omdat het rijden onderdeel van het werk is.


Ook is het vanaf zaterdagavond nog mogelijk om vanuit andere plaatsen terug te keren naar de eigen woonplaats (retorno a la residencia habitual), in verband met hulp en zorg voor ouderen, minderjarigen, afhankelijke personen, mensen met een handicap of bijzonder kwetsbare personen.

De regering sluit de buitengrenzen en vliegvelden NIET maar het vervoer wordt wel gehalveerd.


De politie-eenheden staan onder direct bestuur van de minister van Binnenlandse Zaken (ook de Catalaanse Mossos d’Esquadra en Baskische Ertzaintza) en kunnen indien nodig optreden, mensen verplichten in huis te blijven of niet op straat te zijn en kunnen maatregelen nemen indien de bevelen niet opgevolgd worden.


De politie kan ook indien nodig straten en wegen afsluiten als dat nodig is voor gezondheid- of veiligheidsredenen. Er is nog geen sprake van de inzet van het leger maar het leger staat wel paraat en is klaar om te helpen indien gevraagd.

Zoals al eerder aangegeven moeten alle scholen, universiteiten en crèches vanaf maandag gesloten zijn tot eind maart. Alle festivals, manifestaties, sportevenementen, traditionele feesten, religieuze ceremonies inclusief begrafenissen zijn uitgesteld en mogen geen doorgang vinden de komende twee weken.

Bruiloften mogen wel gevierd worden maar alle deelnemers dienen de veiligheidsafstand te respecteren. Bioscopen, het theater, opera, stierenvechten arena’s en bibliotheken mogen ook niet open zijn.

Alle winkels, bars, restaurants etc. worden met onmiddellijke ingang in het hele land gesloten, iets dat in veel autonome regio’s al is gebeurd.


Alleen supermarkten, apotheken, kappers, stomerijen, opticiens, dierenspeciaalzaken, bakkers, groente- en fruit en elektronicawinkels en tankstations mogen openblijven maar men moet vermijden dat er te veel mensen bij elkaar staan waarbij iedereen tenminste één meter van elkaar afstand dient te houden. Alle restaurants en bars moeten gesloten zijn maar voedsel aan huis leveren mag wel.

Bedrijven moeten het makkelijk maken om werknemers thuis te laten werken (teletrabajo). Dat geldt voor alle sectoren indien mogelijk, waaronder ook ambtenaren.


Al het gezondheidspersoneel en doctoren komen onder het bevel te staan van het Ministerie van Volksgezondheid om ervoor te zorgen dat de mensen medisch geholpen kunnen worden. Dat houdt in dat de privé ziekenhuizen nu ook onder het bevel staan van de Spaanse regering.


De regering heeft ook het recht om fabrieken, elektriciteitsmaatschappijen en andere grote bedrijven over te nemen en daar de controle over te krijgen indien noodzakelijk. Daarmee kan de regering garanderen dat er elektriciteit is of dat fabrieken bepaalde producten moeten maken indien gewenst. Daarnaast zal de regering de bevoorrading van supermarkten, tankstations en ziekenhuizen zeker stellen.


Eenieder die zich niet houdt aan de maatregelen en dus ook niet meewerkt aan de noodtoestand kan hoge boetes krijgen.


Vervoer

Wat betreft het vervoer wordt over het algemeen alles gecontroleerd. Treinen, vliegtuigen, scheepvaart, busverkeer etc. Deze maatregel zorgt voor een groot limiet op het transport in Spanje maar het is onduidelijk welk effect dit zal hebben op het nationaal en internationaal vlieg- en autoverkeer over de wegen zoals ook bij de grensovergangen, al worden deze voorlopig nog niet gesloten (maar er kan wel gecontroleerd worden).


Zoals wij begrijpen is het zo dat Nederlanders/Belgen die met eigen vervoer in Spanje zijn en terug willen keren naar hun eigen land dat mogelijk dient te zijn vanwege de term ‘retorno a la residencia habitual’ ofwel terugkeer naar de plaats van residentie. Vrij verkeer, dus met de auto rondrijden, is voor buitenlanders net zoals voor de Spanjaarden niet toegestaan.


Wat betreft het nationaal en internationaal vliegverkeer is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren, wat de regels zijn, welke vliegtuigen wel en welke niet mogen vliegen etc. Er wordt gesproken over een halvering van het vliegverkeer, ook naar de Canarische Eilanden en Balearen en tussen de eilanden onderling.


Vooralsnog verloopt alles op de Spaanse vliegvelden normaal en vertrekken alle vliegtuigen en landen de vliegtuigen ook zoals gepland. Meer informatie is altijd te vinden op de website van de Spaanse vliegveld beheerder Aena.es. Verder is het aan te raden als je een vlucht hebt om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij, die weten natuurlijk precies wat ze doen met hun vluchten. Vliegvelden worden niet gesloten.


Het gaat om een koninklijk besluit dat de noodtoestand aankondigt waarna de regering de volledige controle krijgt over het land. De noodtoestand geldt voor 15 dagen waarna dit eventueel verlengd kan worden als het Spaanse parlement de goedkeuring heeft gegeven.Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 ☎️ + 32 472 055 262 📧 info@eleganthomesmarbella.com 🖥️ www.eleganthomesmarbella.comFeatured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page