Het verhuren van je woning aan de Costa Del Sol: Wat komt er allemaal bij kijken?

Het verhuren van je woning aan de Costa Del Sol: Wat komt er allemaal bij kijken?

Als je een huis in Spanje gekocht hebt, is het een optie om deze te gaan verhuren als je er zelf (tijdelijk) niet verblijft. Er zijn bepaalde vereisten waar je rekening mee moet houden om dit allemaal legaal te laten verlopen. Hieronder sommen wij op wat je niet mag vergeten wanneer je je huis gaat verhuren in Spanje.

Verhuurtermijn

Als je je huis in Spanje wilt gaan verhuren, dan moet je eerst nagaan of de verhuur voor een korte of lange termijn is. In beide gevallen zijn er andere regels van toepassing. Korte termijn verhuur (viviendas de uso turístico) is in Spanje alleen toegestaan voor recreatie en werk. Langdurige huurcontracten zijn bedoeld voor regelmatig gebruik en waar de huurder het huis zich eigen kan maken. Lange termijn verhuur is onderworpen aan de nationale wetgeving van Spanje en kortdurige huurcontracten aan verschillende regionale wetgevingen.


Registreren van je woning

Voordat je je huis kan gaan verhuren, moet je in Spanje een officiële licentie aanvragen. Dit doe je door middel van het invullen van een declaración responsable (aanvraagformulier), die je vervolgens bij het plaatselijke gemeentehuis of de dichtstbijzijnde toerisme afdeling indient. Je moet ook kunnen aantonen dat de woning aan bepaalde basisvoorzieningen voldoet, namelijk: een verwarmingssysteem, airconditioning, een telefoonnummer waar de huurder contact met je kan opnemen, een verbanddoos, het hebben van een klachtenboek, het verstrekken van informatie over de omgeving, schoon drinkwater en elektriciteit.


Belastingplicht

Als je je Spaanse woning gaat verhuren, dienen de huurinkomsten bij de belastingambtenaar te worden aangegeven. De huurinkomsten voor korte termijn verhuur moeten per kwartaal in Spanje ingediend worden als je niet officieel een inwoner van Spanje bent. De inkomensgegevens die je aangeeft, bestaan uit de namen van de huurders, data van bezetting en hoeveel huur je betaalt hebt gekregen. Voor de aangifte wordt formulier 210 gebruikt, wat ingevuld moet worden vóór de 15e van de laatste maand van het kwartaal. De belasting wordt dan op de 20e van diezelfde maand van je bankrekening afgeschreven.

Als je officiële inwoner bent van de Europese Unie, IJsland of Noorwegen, kan je verschillende uitgaven (voor een deel) terugvragen bij de belasting.


Dat zijn de volgende uitgaven:

Gemeentebelasting en gemeenschapskosten

Kosten van voorzieningen, zoals elektriciteit en water

Elke huisverzekering die je betaalt

Rente op je hypotheek

Schoonmaak- en was kosten

Juridische en boekhoudkundige kosten


Als je zelf een officiële inwoner van Spanje bent en je verhuurt een tweede woning, dan moet je dit aangeven als onderdeel van je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Dit moet elk jaar vóór eind juni ingevuld worden.


Registreren van de huurders