top of page

DE BELG EN ZIJN VASTGOED: HET TWEEDE VERBLIJF

Lusten en lasten van een tweede verblijf


Steeds meer Belgen investeren hun spaargeld in onroerend goed. Wat mag u daarvan verwachten en waar moet u op letten? We maken u wegwijs in de wereld van de vastgoedbeleggingen.

1. Aankoopkosten

Buitenland. Hebt u een vakantiehuis in het buitenland op het oog, dan betaalt u de aankoopkosten van het land in kwestie.


2. Jaarlijkse belastingen

Buitenland. Ook een buitenlands eigendom moet u invullen op uw belastingaangifte. Vroeger hadden Belgen wel eens de neiging om dat te ‘vergeten’. Nu ons land met steeds meer landen fiscale gegevens uitwisselt, is dat geen optie meer.

Volgens de Belgische wetgeving moet u de reële huurwaarde of uw werkelijke huurinkomen aangeven. Dit voorjaar werd ons land hiervoor door Europa op de vingers getikt wegens discriminatie met tweede verblijven in eigen land, waarvoor u slechts het kadastraal inkomen moet aangeven. In afwachting van een wetswijziging adviseren sommige fiscalisten om nu al het buitenlands equivalent van het Belgisch kadastraal inkomen aan te geven. Voor Spanje is dat de valor catastral.

Verder moet u ook voor een buitenlands eigendom rekening houden met lokale heffingen en onroerendgoedbelastingen. In Spanje moet u bij herverkoop ook rekening houden met een meerwaardebelasting.


3. Eigenaarskosten

Ieder eigendom brengt een aantal vaste eigenaarskosten mee, zoals brandverzekering, nutsvoorzieningen, internet en onderhoud. Koopt u een appartement, dan komen daar ook nog de kosten van de mede-eigendom bij, bijvoorbeeld voor het onderhoud van de lift, de tuin of de gemeenschappelijke delen van de eigendom. In een vakantiepark zijn dat de parkkosten.

4. Schenk- of erf belasting

Op termijn moet u ook rekening houden met de erf- of schenkbelasting die uw kinderen later zullen moeten betalen als ze het eigendom van u overnemen. In tegenstelling tot geld of beleggingen, kunt u vastgoed immers niet vrij van belasting schenken. Om de belastingfactuur te verlichten, wordt een tweede verblijf vaak gesplitst aangekocht. Dat wil zeggen: het vruchtgebruik op naam van de ouders en de blote eigendom meteen op naam van de kinderen.

Bij het overlijden van de ouders dooft het vruchtgebruik automatisch uit en verwerven de kinderen de volle eigendom zonder betaling van erf belasting.


Om minder belasting te betalen, wordt een tweede verblijf vaak gesplitst aangekocht: het vruchtgebruik op naam van de ouders en de blote eigendom op naam van de kinderen


Lenen voor een tweede verblijf

Wel of niet lenen?


Buitenland

Voor de aankoop van een vakantiewoning in het buitenland hebt u de keuze. Leent u bij een Belgische bank, dan dient uw Belgische woning als onderpand. U kunt ook lenen bij een buitenlandse bank. De hypotheek wordt dan gevestigd op de vakantiewoning.


Zonder belasting vermindering?

De betaalde interesten worden afgetrokken van uw bruto onroerend inkomen. Dit voordeel geldt zowel voor Belgische als buitenlandse leningen.

Leent u bij een Belgische bank dan kunnen ook de kapitaalaflossingen een belastingvoordeel opleveren. Die vallen onder de federale belastingvermindering voor lange termijn sparen (30%). De belastingvermindering kan niet (of beperkt) gecumuleerd worden met de woonbonus.


Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be ELEGANT HOMES #MARBELLA, Uw Belgische makelaar aan de Costa Del Sol

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page