Vakantie, huis kopen en leven in Andalusie

TIPS VOOR WONEN IN SPANJE

Vakantie, huis kopen en leven in Andalusie

Regelmatig ontvangen we vragen van mensen die ook graag in Andalusië willen wonen. Ieders situatie is natuurlijk weer anders en er bestaat dan niet zoiets als een ‘gouden tip’, maar hierbij toch een paar -al dan niet voor de hand liggende- aanbevelingen.


Leer Spaans!

Wonen in Spanje: droom of werkelijkheid? Spanjaarden spreken over het algemeen weinig Engels. Zelfs binnen de horeca is het niveau laag en dat is iets waar je rekening mee moet houden als je wilt wonen, leven of werken in Spanje. Het is dus zowel privé als zakelijk gezien bijna een must om over minimaal een basis taalniveau Spaans te beschikken. De meeste residenten en overwinteraars voelen zich meer thuis naarmate ze beter Spaans spreken.


En hiermee vergroot je natuurlijk de slagingskans van je emigratie-avontuur.

Het leren van een nieuwe taal is helaas wel pittiger dan je denkt, zeker als je geen 18 meer bent. Het is aan te bevelen om een mix te zoeken van een basis vaardigheid grammatica (bijvoorbeeld via een intensieve taalcursus), tv, lezen en praktijkervaring ´op straat´. Daarnaast is het handig om vooral veel kernwoorden (vooral voegwoorden) uit je hoofd te lezen waardoor je de context van een verhaal beter begrijpt en je dus niet alleen te focussen op de grammatica. Een taal leren is een oneindig proces en uiteindelijk werkt ´stap voor stap´ met elke dag een paar nieuwe woorden het best. Hiervoor zijn bijvoorbeeld ook mobiele app voor je telefoon een uitkomst, zoals bijvoorbeeld het Van Dale woordenboek Spaans-Nederlands (met allerlei handige aanvullende functies).

Vind een goede gestor/ boekhouder

Een gestor (boekhouder/administratiekantoor) kan zowel privé als zakelijk je hele papierwinkel regelen en we raden niemand aan om dit zelf te proberen om wat kosten te besparen. Verzekeringen, belastingaangiften, inschrijvingen, adviezen, bedrijfsadministratie, het overschrijven en importeren van auto’s, het aanmelden bij de gezondheidszorg, het aanvragen van je NIE (belastingnummer) & residencia (verblijfsvergunning) zijn allemaal belangrijke taken van de gestor tijdens een emigratie.


Huis kopen? Advocaat nodig!

In Spanje wordt het werk van de notaris bij de koop van een huis normaal gesproken door een advocaat geregeld. Deze controleert alles wat van belang is voor de aankoop, inclusief openstaande schulden en de legaliteit van het onroerend goed plus de grond. Daarnaast regelt hij de inschrijvingen en de after-sales na de ondertekening van de eigendomsakte en -niet onbelangrijk- de advocaat kan zijn cliënt via een machtiging officieel vertegenwoordigen tijdens het hele aankoopproces.


Het juridisch onderzoek is vooral van groot belang op het platteland waar vaker problemen met illegale bouw en vergunningen zijn. De financiële en fiscale consequenties hiervan kunnen uiteraard groot zijn. Lees meer over dit onderwerp ´juridische tips huis kopen´ in Andalusië.