top of page

Vakantie, huis kopen en leven in Andalusie

TIPS VOOR WONEN IN SPANJE

Vakantie, huis kopen en leven in Andalusie

Regelmatig ontvangen we vragen van mensen die ook graag in Andalusië willen wonen. Ieders situatie is natuurlijk weer anders en er bestaat dan niet zoiets als een ‘gouden tip’, maar hierbij toch een paar -al dan niet voor de hand liggende- aanbevelingen.


Leer Spaans!

Wonen in Spanje: droom of werkelijkheid? Spanjaarden spreken over het algemeen weinig Engels. Zelfs binnen de horeca is het niveau laag en dat is iets waar je rekening mee moet houden als je wilt wonen, leven of werken in Spanje. Het is dus zowel privé als zakelijk gezien bijna een must om over minimaal een basis taalniveau Spaans te beschikken. De meeste residenten en overwinteraars voelen zich meer thuis naarmate ze beter Spaans spreken.


En hiermee vergroot je natuurlijk de slagingskans van je emigratie-avontuur.

Het leren van een nieuwe taal is helaas wel pittiger dan je denkt, zeker als je geen 18 meer bent. Het is aan te bevelen om een mix te zoeken van een basis vaardigheid grammatica (bijvoorbeeld via een intensieve taalcursus), tv, lezen en praktijkervaring ´op straat´. Daarnaast is het handig om vooral veel kernwoorden (vooral voegwoorden) uit je hoofd te lezen waardoor je de context van een verhaal beter begrijpt en je dus niet alleen te focussen op de grammatica. Een taal leren is een oneindig proces en uiteindelijk werkt ´stap voor stap´ met elke dag een paar nieuwe woorden het best. Hiervoor zijn bijvoorbeeld ook mobiele app voor je telefoon een uitkomst, zoals bijvoorbeeld het Van Dale woordenboek Spaans-Nederlands (met allerlei handige aanvullende functies).

Vind een goede gestor/ boekhouder

Een gestor (boekhouder/administratiekantoor) kan zowel privé als zakelijk je hele papierwinkel regelen en we raden niemand aan om dit zelf te proberen om wat kosten te besparen. Verzekeringen, belastingaangiften, inschrijvingen, adviezen, bedrijfsadministratie, het overschrijven en importeren van auto’s, het aanmelden bij de gezondheidszorg, het aanvragen van je NIE (belastingnummer) & residencia (verblijfsvergunning) zijn allemaal belangrijke taken van de gestor tijdens een emigratie.


Huis kopen? Advocaat nodig!

In Spanje wordt het werk van de notaris bij de koop van een huis normaal gesproken door een advocaat geregeld. Deze controleert alles wat van belang is voor de aankoop, inclusief openstaande schulden en de legaliteit van het onroerend goed plus de grond. Daarnaast regelt hij de inschrijvingen en de after-sales na de ondertekening van de eigendomsakte en -niet onbelangrijk- de advocaat kan zijn cliënt via een machtiging officieel vertegenwoordigen tijdens het hele aankoopproces.


Het juridisch onderzoek is vooral van groot belang op het platteland waar vaker problemen met illegale bouw en vergunningen zijn. De financiële en fiscale consequenties hiervan kunnen uiteraard groot zijn. Lees meer over dit onderwerp ´juridische tips huis kopen´ in Andalusië.

Zorg voor een gezonde financiële buffer

Het prijsniveau in Spanje is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen, terwijl de lonen nog altijd beduidend lager liggen dan in Noord-Europa. Het gemiddelde maandloon in Spanje is ongeveer 900 euro. In de horeca kan je rond de 1000 per maand verdienen, maar dan stijg je wel ver boven de 40-urige werkweek uit.


Verhuizen kost hoe dan ook altijd geld, je vindt misschien niet meteen geschikt werk na je emigratie en afhankelijk van de bedrijfstak is er in bepaalde perioden weinig tot geen werk. Misschien is dat gezellige vakantieplaatsje in de winter wel volledig uitgestorven of is het er in juli en augustus vanwege de hitte wel niet uit te houden. Het is dus handig om je favoriete bestemming van te voren in verschillende seizoenen te bezoeken, dus ook buiten de vakanties.


Mocht je een eigen bedrijf willen starten, bedenk dan dat dit qua tijd en kosten altijd zal uitlopen. Daarnaast is de kans groot dat je niet vanaf dag 1 winst zult maken. En ook net als in België en Nederland zul je geld moeten overhouden voor publiciteit, belasting, investering, etc. Zonder publiciteit weet niemand dat je bestaat. Het ligt helemaal aan je eigen wensen, verwachtingen en instelling… In praktijk moeten veel nieuwe residenten hun plannen vanwege geldgebrek bijstellen of zelfs terugkeren naar het land van herkomst. Wees dus echt kritisch ten opzichte van je plannen en doe voldoende vooronderzoek. Een eigen B&B klinkt heel romantisch, maar als je vanwege de hoge huizenprijzen aan de kust naar het goedkopere binnenland moet uitwijken, moet je je wel afvragen of daar nog voldoende toeristen komen om je bedrijfsvoering rendabel te krijgen.

Wonen in Spanje? Wees flexibel en positief!

Emigreren is niet niks. Lange werkdagen, een nieuwe taal, praktische problemen, onzekerheid over je financiën, bureaucratie. Misschien zelfs relatieproblemen, heimwee en ook het opbouwen van een nieuw sociaal leven kan pittig zijn. Het zijn allemaal emotionele zaken waar je tegenaan kunt lopen. Die je misschien doen vergeten waarom je nou eigenlijk deze grote stap hebt gezet.


Tegenwoordig is de psychische afstand naar België en Nederland door email, Skype, Facebook, Twitter, Nederlandse satelliet tv en goedkope vliegtickets kleiner. Veel immigranten ervaren dit als prettig, maar het kan het ook juist moeilijker maken om te integreren. Om echt iets nieuws op te bouwen.


Als je in België en Nederland al van alles te klagen hebt, dan vind je in Spanje vast ook genoeg aanleidingen. Aan alles zit nu eenmaal 2 kanten. Veel mensen vertrekken uit België en Nederland vanwege het jachtige en prestatiegerichte ‘volgens de klok’ leven. Vervolgens ergeren ze zich echter aan het feit dat in Spanje ‘alles zo lang duurt’ (mañana…). Of dat alles ‘zo onlogisch geregeld is’.


Uiteindelijk zijn natuurlijk je tegenslagen niet bepalend voor je geluk, maar de manier hoe je met je problemen omgaat. Als je eigen B&B niet van de grond is gekomen, wil niet zeggen dat je niet gelukkig kunt zijn met een makelaarsbaan in loondienst, als ober of als sleutelbeheerder. Hetzelfde geldt voor je persoonlijke koopkracht na je emigratie die waarschijnlijk naar beneden bijgesteld moet worden. Misschien kun je minder uitgeven en minder luxe leven… Maar voor veel mensen weegt dit gelukkig toch niet op tegen de extra levenskwaliteit van het ‘leven onder de zon’ voor zowel volwassenen als kinderen.


Elegant Homes Marbella Spanje +34 646 140 816 België +32 472 055 262 info@eleganthomesmarbella.be www.eleganthomesmarbella.beFeatured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page