top of page

VASTGOED AANKOOP KOSTEN

VASTGOED AANKOOP KOSTEN


TRANSFER TAX (ITP)


Te betalen door de koper voor de aankoop van een onroerend goed (Villa's, flats, land, commerciële ruimtes, garages), mits de verkoper niet een ontwikkelaar is of handeld in wederverkoop eigenschappen (vrijstelling van de BTW).

Als de "minimale fiscale waarde" van de eigenschap volgens de gewestregering, groter is dan de prijs, geldt de minimale fiscale waardering:


8% is van toepassing tot het bedrag van €400.000 of €30.000 in het geval van garages met uitzondering van die behorend aan de woning en met een maximum van twee.


9% is van toepassing op het bedrag ts €400.000 - €700.000€ of €30.000 - €50.000 voor garages.


10% is van toepassing op het bedrag meer dan €700.000 of €50.000 voor garages.


Verlaagde overdrachtsbelasting voor onroerend goederenbedrijven of professionals die wederverkoop pand kopen en verkopen binnen 5 jaar.


Schaal: 8% - 9% - 10% - 2%VAT (IVA) EN ZEGELRECHT (AJD)


Villa's, appartementen of een garage die is gehecht aan een appartement of villa, waar de leverancier een ontwikkelaar, promotor of gewone handelaar voor gloednieuwe eigenschappen is.


Percelen, voor de eerste verkoop van gloednieuwe bedrijfsruimten.


Schaal: 8% + 1.5% / 21% + 1.5%


NOTARIS EN VASTGOED REGISTRERING VERGOEDINGEN

De kosten verhogen volgens het aantal pagina's of de complexiteit van de eigendomsakte, en de waarde van de eigenschap.


BELASTING OVER DE GEMEENTELIJKE TOEGEVOEGDE WAARDE (PLUS VALÍA)


Dit kunnen zo weinig als een paar honderd euro zijn of zo veel als enkele duizenden euro's op een onroerend goed met veel land dat niet is van eigenaar is veranderd in vele jaren. Het is een belasting van het stadhuis op basis van de stijging van de indexwaarde van een eigenschap tussen het jaar van aanschaf tot het jaar van verkoop. Deze belasting komt overeen met, door haar aard, aan de verkoper die verantwoordelijk is voor de betaling, tenzij anders overeengekomen.


+/- € 3.000


ADVOCATENKOSTEN


Die zijn 1% van de verkoopprijs, min of meer, afhankelijk van de advocaat en de prijs van de woning.


+ 1% + VAT


SAMENVATTING


De totale officiële kosten bij de aankoop van een gebouwde woning moeten ongeveer 10 -11% zijn voor wederverkoop eigenschappen of ongeveer 12% voor nieuwe eigenschappen als de BTW is betaald over de aankoopprijs, plus de advocatenkosten.

Elegant Homes Marbella Spanje +34 646 140 816 België +32 472 055 262 info@eleganthomesmarbella.be www.eleganthomesmarbella.be

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page