top of page

Problemen bij de aankoop van een Spaanse woning: Slechte Voorbereiding

Regelmatig ontvang ik e-mails van mensen die in de problemen zijn geraakt na de aankoop van een Spaanse woning. Ze vragen me wat ze moeten doen, maar in de meeste gevallen is het al te laat en zullen ze hun verlies moeten nemen. Er zijn verschillende oorzaken van de problemen en daarom zal ik in een aantal blogs de diverse mogelijke valkuilen nader toelichten in de hoop en het vertrouwen dat u niet in de val loopt.

Deze keer: De Voorbereiding


Hoewel er, zowel door collega’s als door mij, steeds weer op gehamerd wordt, dat u met een goede voorbereiding heel veel problemen kunt voorkomen, zijn er helaas nog steeds mensen die dit advies aan hun laars lappen. We zeggen het echter niet voor niets en ik bied u zelfs gratis alle informatie die u helpen om u in te lezen voordat u ‘het onbekende’ instapt.


Alles is vreemd en nieuw

U bent van plan om een woning in Spanje te kopen. Een vreemd land met andere wetten en regels dan u in Nederland of België gewend bent om nog maar te zwijgen over de taal. Dan is het logisch dat u vragen en twijfels heeft, maar daarvoor kunt u altijd bij uw makelaar terecht. Wij zijn ervoor om u het geheel duidelijk uit te leggen, zodat alles u helder is voordat u überhaupt een afspraak maakt om naar Spanje te komen en de gewenste woning(en) gaat bekijken. Dan dient u echter wél gebruik te maken van de informatie die beschikbaar wordt gesteld.


Dat een slechte of helemaal géén voorbereiding kan leiden tot tijdsverlies tijdens het aankoopproces zal u duidelijk zijn. De makelaar zal u dan namelijk ter plaatse elke stap uit moeten leggen, de diverse gebruikte termen moeten verklaren en uw verdere vragen moeten beantwoorden. Hierdoor blijft er minder tijd over voor bezichtigingen of tijd voor uzelf om op eigen gelegenheid bepaalde activiteiten te plannen of de omgeving te verkennen. Dat is zonde van uw beperkte verblijf in Spanje. Met een betere voorbereiding kunt u die tijd besparen, zodat u zich in Spanje kunt concentreren op leukere en interessantere zaken.


Doe-het-zelvers

Mensen die het allemaal wel zélf denken te kunnen organiseren, lopen echter nóg meer kans op problemen bij de aankoop van hun Spaanse woning. Deze doe-het-zelvers zijn meestal personen die al vaker in Nederland of België onroerend goed hebben aan- en verkocht. Ja, ik ben zelfs makelaars tegengekomen die bij mij aanklopten omdat ze in de problemen waren geraakt bij de aankoop van hun Spaanse woning waarvan ze dachten dat ‘wel even’ zélf te kunnen regelen. Het is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt, want u dient met meerdere zaken rekening te houden en er dient meer gecontroleerd te worden.


Als deze kopers in Nederland of België een woning willen kopen, nemen ze hun eigen makelaar mee, laten een taxatie uitvoeren en verlangen een bouwkundig rapport van de betreffende woning. Dit alles om te voorkomen dat ze ‘een kat in de zak’ kopen. Zekerheid boven alles! Nu komen deze zelfde mensen naar Spanje met het idee om een Spaanse woning aan te kopen. Ze spreken de taal niet, zijn niet op de hoogte van wetten en regels en weten niet waar ze de noodzakelijke informatie kunnen achterhalen. Toch denken ze zelfstandig het hele aankoopproces te kunnen doorlopen, met alle gevolgen van dien.

Doe het voor uzelf

Daarom nogmaals het dringende advies om u goed voor te bereiden op de mogelijke aankoop van uw Spaanse woning. Zorg dat alles u duidelijk is voordat u naar Spanje komt en indien u vragen heeft, geef deze dan door zodat een en ander opgehelderd kan worden. Een klein beetje aandacht en tijd vooraf voorkomt heel veel onduidelijkheden achteraf. U wordt bij aankomst in Spanje echt niet overhoord over uw kennis, maar het is voor uzelf; als u weet waarover men spreekt, kan men u niets wijsmaken.


Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be ELEGANT HOMES #MARBELLA, Uw Belgische makelaar aan de Costa Del SolFeatured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page