Dingen doen en zien in Benalmádena

Benalmádena is een gemeente in de Spaanse provincie Málaga in de regio Andalusië. Benalmádena is van oudsher een vissersdorpje met nog een oude stadskern. Het is een iets rustigere strandplaats in vergelijking met Torremolinos. Het stadje ligt ten westen van Torremolinos en kent zowel een nieuwe jachthaven (Benalmadena Costa), een winkel-en restaurantcentrum (Arroyo de la Miel) als een oud stadscentrum (Benalmadena Pueblo). Kinderen zullen compleet weg zijn van het drukbezochte onderwaterpark Sea Life en het Tivoli World pretpark. Er zijn ook meer dan genoeg mogelijkheden om een gezellig avondje te stappen. Er zijn ruim 100 restaurants en vele cocktailbarretjes, ook zijn er veel pubs, discotheken en nachtclubs. Je kunt er tot in de vroege uurtjes feesten.

Dingen doen en zien in Benalmádena

Benalmádena bestaat uit drie delen: Benalmádena Pueblo, Arroyo de la Miel en Benalmádena Costa. Een oude plaats die al door de Feniciërs en Romeinen werd bewoond. Het bewijs hiervan zijn de resten van een Romeinse poort in Arroyo de la Miel. Gedurende de Moorse overheersing werd de plaats 'Ben Almedana' genoemd, zonen van de mijnen. In 1485 werd Marbella heroverd en na een langdurig beleg werd daarna ook Benalmádena weer ingenomen.


De Pueblo, zoals de inwoners het noemen, is het oorspronkelijke dorp dat op 300 meter boven zeeniveau ligt. Het is een authentiek wit dorpje met hagelwitte huizen en nauwe straatjes die opgefleurd worden door de vele keramische potten met kleurrijke geraniums. Boven op het pleintje waar het bekende 'meisje van Benalmádena' staat, komt de heerlijke geur van de in bloei staande sinaasappel- en citroenbomen je tegemoet. Hier kun je lekker op een terras in de zon zitten en genieten van de diverse tapas die de barretjes aanbieden.

Op de top van het plaatsje staat de Santo Domingo de Guzman kerk. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht richting de kust. In een van de zijstraten bevindt zich de 'Escuela de Hostelería de Benalmádena', de hotelschool met zijn restaurant La Fonda. Je kunt er voortreffelijk eten en het wordt op een charmante manier geserveerd door de studenten die daar hun opleiding volgen als 'camarero' en sommelier. De school werd ontworpen door architect César Manrique. Ook hier heb je een prachtig uitzicht over het binnenland en de zee.

Wanneer je vanaf de kustweg naar boven rijdt, dan kom je langs 'el Castillo de Colomares'. Een apart kasteeltje dat opgedragen is aan Columbus met als thema de ontdekking van Amerika. Het is tussen 1987 en 1994 geheel met de hand gemaakt door dokter Esteban Martín y Martín met de hulp van twee metselaars uit Mijas. Het toont verschillende architectonische stijlen: Byzantijnse, Romeinse, Gotische en Mudéjar, opgebouwd met diverse materialen, zoals cement, hout, natuursteen, en aparte ornamenten die de ontwerper zelf in de loop der tijd verzameld heeft. Binnen zie je het kleinste kerkje ter wereld (Guinness Book of Records) dat gewijd is aan Sint Elisabeth van Hongarije. www.castillomonumentocolomares.com

Andere bezienswaardigheden zijn de boeddhistische Stupa die boven Benalmádena uitsteekt. Het is de grootste stupa van de westerse wereld. Hij is zo'n 33 meter hoog en behuist een meditatieruimte van meer dan 100 m2. De stupa werd gebouwd door Lopon Tchechu Rinpoche. Het is een gedenkteken voor vrede, voorspoed en harmonie in de wereld. Er zijn tal van workshops en evenementen te beleven. www.stupabenalmadena.org