top of page

Leven en wonen in Marbella

Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) - € 100 (zonder privé zwembad en verwarming)

Verwarming - Centrale verwarming kent men nauwelijks in Spanje. Open haard, elektrische verwarming en via de airconditioning, zijn de meest gebruikte manieren om te stoken. Denk hierbij aan zo'n € 500 per winter.


Telefoon (Telefonica) en internet – € 55 per maand


Autoverzekering & wegenbelasting - autoverzekering ongeveer € 40 per maand (vanaf), wegenbelasting vanaf € 40 per jaar. Autoverzekeringen zijn ongeveer even duur als in België en Nederland. De wegenbelasting daarentegen is vele malen goedkoper. Per jaar betaalt u in Spanje wat u in België en Nederland ongeveer per maand betaalt.


Eten, drinken, toiletartikelen - Zoals gezegd variëren de prijzen hiervoor afhankelijk van waar u woont. Kijk waar de Spanjaarden hun boodschappen doen, daar is het het goedkoopst. Reken dat u ongeveer een kwart goedkoper uit bent dan in België en Nederland.

Kleding - U heeft geen dure winterjas en laarzen nodig. Een paar polo's, t-shirts, een paar korte en lange broeken en een dikke fleece is doorgaans voldoende, uiteraard afhankelijk van waar u gaat wonen (de hoogte). Aan de Costa Del Sol zijn de winters veel aangenamer qua temperatuur en kunt u bij wijze van spreken nog steeds bijna dagelijks uw korte broek dragen. De prijzen voor kleding zijn ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland.


Benzine - De prijzen voor benzine en diesel zijn aanzienlijk lager dan in België en Nederland.


Onderhoud zwembad - Voor het onderhoud van een zwembad kunt u ongeveer 75 Euro per maand rekenen. Hieronder vallen de chemicaliën, elektriciteit (rondpompen water) en extra water (verdamping). Als u het zwembad laat schoonmaken kost dit tussen de 15 en 20 Euro per week en betaalt u zelf de elektriciteit en het water, maar u kunt het ook zelf leren. Wilt u het zwembad elektrisch laten verwarmen dan kunnen de kosten daarvan behoorlijk oplopen.

Woning verhuren

Wilt u een woning in Spanje verhuren dan kunt u dat zelf verzorgen of door een verhuurbedrijf laten doen. Door zelf de verhuur te begeleiden heeft u uiteraard minder kosten en houdt u meer over van de huurinkomsten.

Wij geven u een overzicht van de zaken en wetgeving die komt kijken bij de verhuur van uw huis.

Vergunning verhuur van huis in Spanje

In principe heeft u een vergunning nodig als u uw huis in Spanje aan toeristen verhuurt. Ook wel korte termijn verhuur genoemd. Verhuurt u voor lange termijn dan heeft u hiervoor geen speciale vergunning nodig.


Rechten van huurders in Spanje

Zorg bij korte termijn verhuur (voor vakantie verhuur) dat het duidelijk is dat het om tijdelijke verhuur gaat en maak een contractje op. De Spaanse wetgeving kent een strenge huurbescherming voor woningen die twaalf maanden worden verhuurd. Leg afspraken met huurders goed schriftelijk vast.


De looptijd van het huurcontract

Indien de duur van het huurcontract minder is dan drie jaar dan is de verhuurder verplicht om deze jaarlijks te verlengen tot aan drie jaar. De minimale verhuurperiode van drie jaar is in Spanje wettelijk verplicht. Vermeldt een huurcontract geen tijdsduur/huurtermijn dan wordt het beschouwd als een eenjarig huurcontract met daarbij de wettelijk vastgestelde verlengingen tot een maximum van drie jaar. Jaarlijks wordt stilzwijgend voor een jaar verlengd, mits de verhuurder 1 maand voorafgaand aan de verlenging laat weten hier geen gebruik van te willen maken.


Huurcontracten voor 11 maanden (als hoofdverblijf)

Huurcontracten voor elf maanden komen nog steeds voor, maar dit is al sinds de wetswijziging in 1995 niet meer toegestaan als zijnde een contract voor lange termijn. Een huurcontract van elf maanden wordt gezien als een eenjarig contract en wordt dan ook automatisch verlengd tot een driejarig huurcontract. De elf maanden contracten waren ter voorkoming van de rechten die huurders hebben om een contract met een looptijd van een jaar te verlengen tot drie jaar. Veel verhuurders wilden dit niet en daarom werd een contract voor 11 maanden uitgegeven.

Tijdelijke huurcontracten (niet hoofdverblijf)

Veel makelaars geven tijdelijke huurcontracten (por temporada) uit voor 11 maanden of een jaar. Uw oude adresgegevens zullen er in vermeld staan, als zijnde dat u de gehuurde woning niet als hoofdverblijf gebruikt. U heeft dan niet het recht het contract te verlengen tot drie jaar; het is uiteindelijk maar een tijdelijk contract. Dergelijke tijdelijke contracten vallen niet onder de LAU (Spaanse huurwet). Vaak kunt u aansluitend wel weer een nieuw contract voor 11 maanden afsluiten. In tegenstelling tot in Nederland, kunt u zich met zo'n langlopend tijdelijk contract vaak wel gewoon op dat adres inschrijven bij de gemeente.


Lees HIER de aankoopgids van kopen in Spanje.


Opbrengst rente, bank of vastgoed. Lees HIER verder.


Alles omtrent Marbella HIER.


7 Dingen om te doen in de winter aan de Costa Del Sol, lees verder HIER.


Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be ELEGANT HOMES #MARBELLA

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page