Leven en wonen in Marbella

Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) - € 100 (zonder privé zwembad en verwarming)

Verwarming - Centrale verwarming kent men nauwelijks in Spanje. Open haard, elektrische verwarming en via de airconditioning, zijn de meest gebruikte manieren om te stoken. Denk hierbij aan zo'n € 500 per winter.


Telefoon (Telefonica) en internet – € 55 per maand


Autoverzekering & wegenbelasting - autoverzekering ongeveer € 40 per maand (vanaf), wegenbelasting vanaf € 40 per jaar. Autoverzekeringen zijn ongeveer even duur als in België en Nederland. De wegenbelasting daarentegen is vele malen goedkoper. Per jaar betaalt u in Spanje wat u in België en Nederland ongeveer per maand betaalt.


Eten, drinken, toiletartikelen - Zoals gezegd variëren de prijzen hiervoor afhankelijk van waar u woont. Kijk waar de Spanjaarden hun boodschappen doen, daar is het het goedkoopst. Reken dat u ongeveer een kwart goedkoper uit bent dan in België en Nederland.

Kleding - U heeft geen dure winterjas en laarzen nodig. Een paar polo's, t-shirts, een paar korte en lange broeken en een dikke fleece is doorgaans voldoende, uiteraard afhankelijk van waar u gaat wonen (de hoogte). Aan de Costa Del Sol zijn de winters veel aangenamer qua temperatuur en kunt u bij wijze van spreken nog steeds bijna dagelijks uw korte broek dragen. De prijzen voor kleding zijn ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland.


Benzine - De prijzen voor benzine en diesel zijn aanzienlijk lager dan in België en Nederland.


Onderhoud zwembad - Voor het onderhoud van een zwembad kunt u ongeveer 75 Euro per maand rekenen. Hieronder vallen de chemicaliën, elektriciteit (rondpompen water) en extra water (verdamping). Als u het zwembad laat schoonmaken kost dit tussen de 15 en 20 Euro per week en betaalt u zelf de elektriciteit en het water, maar u kunt het ook zelf leren. Wilt u het zwembad elektrisch laten verwarmen dan kunnen de kosten daarvan behoorlijk oplopen.

Woning verhuren

Wilt u een woning in Spanje verhuren dan kunt u dat zelf verzorgen of door een verhuurbedrijf laten doen. Door zelf de verhuur te begeleiden heeft u uiteraard minder kosten en houdt u meer over van de huurinkomsten.

Wij geven u een overzicht van de zaken en wetgeving die komt kijken bij de verhuur van uw huis.

Vergunning verhuur van huis in Spanje

In principe heeft u een vergunning nodig als u uw huis in Spanje aan toeristen verhuurt. Ook wel korte termijn verhuur genoemd. Verhuurt u voor lange termijn dan heeft u hiervoor geen speciale vergunning nodig.

<