top of page

LEVEN OP HET SPAANSE RITME: HOE ZIET JE WERKDAG ER DAN UIT?

LEVEN OP HET SPAANSE RITME: HOE ZIET JE WERKDAG ER DAN UIT?

De boel laten en emigreren naar het zonnige Spanje? Iedereen denkt er wel eens aan, maar hoe zou je werkdag er uitzien wanneer je effectief de stap zet? Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur.


DIT IS LEVEN OP HET SPAANSE RITME

  • 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk. De ochtend duurt van 9-14 uur.

  • 14 – 15 uur: Tijd voor de – liefst warme – lunch!

  • 15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht. Het openbare leven draait op slow modus. Alleen grote supermarkten en bepaalde horecazaken blijven open.

  • 17 – 20 uur: Het openbare leven hervat zich tot ongeveer 20 uur. Buitenschoolse activiteiten, verjaardagsfeestjes, de tweede shift op het werk … the time is now!

  • 20 uur: Iedereen gaat weer naar huis.

  • 21 uur 30: Tijd voor het avondmaal – let op: in de zomer eet je later

  • 22.30 uur: Bedtijd voor de kinderen.

WAT IS EEN SIËSTA EIGENLIJK?

Het woord siësta is afgeleid van het Latijnse sexta ofwel het zesde uur sinds zonsopgang. Een klassieke siësta is een middagdutje na de lunch, wanneer de zon op zijn hoogtepunt staat. De siësta zou in de loop van de jaren twintig ontstaan zijn toen hogere ambtenaren hun middagpauze verlengden.


Hun ondergeschikten volgden snel hun voorbeeld en er ontstond een dagritme waarbij gewerkt werd tussen 9 en 14 uur en tussen 17 en 20 uur. Onderzoek heeft aangetoond dat een siësta gezond is, maar tegenstanders stellen dat de siësta slecht is voor het gezinsleven en de internationale handel. Toch stuiten verschillende pogingen om de Spaanse werktijden te rationaliseren op tegenstand.

Voorlopig blijft het typische Spaanse ritme dus de norm.

+34 646 140 816 +34 952 838 541 info@eleganthomesmarbella.be www.eleganthomesmarbella.be ELEGANT HOMES MARBELLA Uw Belgische makelaar voor levensgenieters in Marbella

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page