SPAANSE FEESTDAGEN IN 2017 - 2018

Het aantal feestdagen in België en Nederland steekt een beetje schraal af bij die van Spanje. Voor volgend jaar zijn voor Spanje tien verplichte nationale vrije dagen vastgesteld. Daarnaast mogen regio’s en gemeentes ook nog een aantal feestdagen toevoegen.

Net als in België en Nederland zijn ze ook in Spanje vrij op 1 januari (Nieuwjaarsdag) en 25 december (Eerste Kerstdag). Maar de Spanjaarden hoeven ook niet te werken op 30 maart (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de Arbeid), 15 augustus (Maria Hemelvaart), 12 oktober (Dia de la Hispanidad), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet) en 8 december (Dag van de Onbevlekte Ontvangenis). Laatstgenoemde valt volgend jaar overigens op een zaterdag, en zou dus voor de meeste mensen sowieso een vrije dag zijn geweest.

Opvallend is dat christelijke feestdagen als Hemelvaart en Pinksteren dan weer geen vrije dagen zijn in Spanje.


Regionale en lokale feestdagen

Naast de landelijke feestdagen, mogen regio’s ook nog zelf twee vrije dagen vaststellen. Voor volgend jaar zijn dat in principe 6 januari (Driekoningen) en 19 maart (Dag van Sint Jozef). Alle regio’s houden 6 januari vrij, maar behalve in Valencia en Murcia wordt 19 maart in de rest van Spanje vervangen door andere feestdagen. In Catalonië wordt die bijvoorbeeld ingeruild door 11 september, de nationale feestdag van de regio. Een andere Catalaanse feestdag is 26 december, de Día de San Esteban (en dus géén Tweede Kerstdag!). Witte donderdag (29 maart) is behalve in Cantabrië en Catalonië in heel Spanje een vrije dag.


Bovendien mogen gemeenten ook nog een feestdag toevoegen. Vaak wordt daarvoor de dag van de patroonheilige van een stad gebruikt.


Puentes

In 2018 hebben Spanjaarden vier mogelijkheden om een zogenoemde puente in te lassen. Wanneer een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, nemen veel mensen een dag vrij om een lang weekend van vier dagen te creëren. Dat kan in 2018 het weekend voor 1 mei, het weekend na 1 november, het weekend na 6 december en het weekend voor 25 december.


Kerst in Málaga, verrassend én gezellig!

Vrijdag 24 november gaat de kerstverlichting aan.

December en kerst in Málaga


Misschien is deze stad niet de eerste bestemming waar je bij een kerstvakantie aan denkt, maar Málaga geeft je wel degelijk het echte kerstgevoel. Je mist in Andalusië niks van de feestdagen, want de Spanjaarden maken er echt een gezellig feest van.


Het historisch centrum van Málaga is in december omgetoverd tot een waar sprookje. Calle Larios is vol met fonkelende lichtjes en ook de omliggende straten zijn volledig ondergedompeld in een gezellige kerstsfeer. Ieder jaar is het weer een verrassing hoe de verlichting er uit zal zien.

De bomen op Alameda Principal worden ‘aangekleed’ met duizenden lampjes. Het geeft een betoverend effect. Pleinen zoals Plaza de la Merced, Plaza de la Constitucion en Plaza de la Marina zijn eveneens feestelijk verlicht. Bij de laatste twee staan hoge (moderne) kerstbomen.


Een avondwandeling door Málaga is deze tijd van het jaar extra leuk!


Kerstverlichting wanneer?