top of page

BEZOEK HET ALHAMBRA IN GRANADA (TICKETS, INFO EN TIPS)

Het Alhambra is met stip de meest bezochte bezienswaardigheid van Spanje. Jaarlijks wordt het Moorse gebouwencomplex ten zuidoosten van Granada door meer dan twee miljoen mensen bezocht. Het Alhambra bevindt zich op de heuvel La Sabica, die tweehonderd meter boven de stad uitsteekt.

Om het Alhambra te bezoeken, kun je je tickets het beste van tevoren kopen. Omdat het bouwwerk op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is er een limiet vastgesteld voor het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen mag. Veilig en makkelijk kaartjes kopen, kan via onze samenwerkingspartner Ticketbar. Je krijgt je entreekaarten per e-mail toegestuurd.

De geschiedenis van het Alhambra


Het complex werd gebouwd tussen de achtste en de veertiende eeuw en geldt als hét juweel van de Nazarí-dynastie. Met dit rijk, ook wel het emiraat van Granada genoemd, wordt de laatste moslim dynastie bedoeld die over het rijk Granada (dat grofweg Granada, Malaga en Almeria besloeg) heerste tussen 1238 en 1492.


De stichter van de Nazarí dynastie was Mohammed I, beter bekend onder de naam Ibn Al-Ahmar (‘Zoon van de Rooie’). Hij installeerde zich in 1238 in het Oude Alcazaba van Albaicín, de oude Moorse wijk van Granada, en begon met de bouw van het Alhambra zoals we het vandaag kennen. De naam Alhambra heeft zijn oorsprong vermoedelijk in een Arabisch woord dat ‘rood kasteel’ betekent. De torens en muren die de heuvel van La Sabica omringden kregen onder het zonlicht een goud rode kleur.


De val van Granada op 2 januari 1492> betekende het einde van Al-Ándalus (de Moorse naam voor het door hen veroverde gedeelte van het Iberisch Schiereiland). Al-Andalus was toen eeuwenlang islamitisch eigendom geweest. Op een gegeven moment bestond de bevolking uit meer dan vijf miljoen moslims.

Over het emiraat van Granada heersten in totaal twintig sultans. De laatste sultan was Mohammed XII Abu Abdallah, oftewel Boabdil, die ook wel ‘De Kleine’ of ‘De Ongelukkige’ werd genoemd. Hij leefde van ca. 1459 tot ca. 1533. De naam Boabdil had hij te danken aan de Spaanse christenen, die in zijn Arabische naam iets als Mojamed Boabd-Ia verstonden.


In 1492 werd de macht overgenomen door het nieuwe katholieke koningspaar Ferdinand en Isabel. Joden werden uit het land gedreven en moslims werden gedwongen zich te bekeren tot het Christendom.


Wat te zien in het Alhambra?

Alcazaba – fort en verdedigingstorens

Dit is, samen met de torens van Bermejas, het oudste gedeelte van het Alhambra. De vestigingsmuren- en torens zijn vanuit de hele omgeving van het Alhambra te zien. In de vestiging bouwden de koningen van het Moorse rijk hun paleizen. De eerste berichten over het bestaan van het Alcazaba stammen uit de negende eeuw. Het zou gebouwd zijn door Sawwar ben Hamdun tijdens de strijd tussen de Arabieren en de Muladi (tot de Islam bekeerde Christenen)


Sultan Mohamed I zou het voormalige kasteel hebben ommuurd en drie nieuwe torens hebben toegevoegd (torre Quebrada, torre Homenaje en torre Vela), waardoor het Alcabaza een echt fort werd. Zolang deze werkzaamheden duurden, woonden Mohamed en later zijn zoon hier. Daarna gold het Alcabaza puur als militair fort.


Met de komst van de Christenen na 1492 werden er grote reparaties verricht aan het Alcazaba. In de loop van meerdere eeuwen, onder meer tijdens de Franse bezetting (1808-1814) was het de staatsgevangenis.


Na een lange tijd van verwaarlozing werd eind negentiende, begin twintigste eeuw begonnen met de herstelwerkzaamheden aan het Alcazaba.


Paleis en tuinen van Generalife

Het paleis, buiten de muren van het Alhambra, was voor de sultans van Granada een vakantiehuis. Het werd gebouwd onder de tweede sultan van de Nazarí-dynastie, Mohammed II (1273-1302).


De tuinen werden aangelegd tijdens de regering van Mohammed III (1302-1309) en later opnieuw gedecoreerd door Ismail I, de sultan die tussen 1313 en 1324 over het rijk heerste. De tuin van Generalife is een van de oudste bestaande Moorse tuinen. De aanleg van de huidige tuinen werd in 1951 voltooid door architect Francisco Prieto Moreno.

Samen met het Alhambra werd het Palacio Generalife in 1984 door Unesco als werelderfgoed verklaard.


Het Generalife bevindt zich buiten de muren van het Alhambra. De plek werd niet alleen gebruikt voor de recreatie van de sultans, maar ook voor landbouw. In de middeleeuwen waren hier minstens vier moestuinen.


Naast het paleis en de ‘tuin der tuinen’ vind je hier verschillende patios, een uitzichtpunt (Mirador Romantico), een theater (Teatro del Generalife)


Palacio de Comares en het Leeuwenpaleis

Deze paleizen binnen het Alhambra worden gevormd door het Palacios de Comares en het Palacios de los Leones (Leeuwenpaleis). Het paleis van Comares werd als eerste gebouwd. Dit was de officieel residentie van de koning. Dit gedeelte is volledig gedecoreerd in islamitische stijl. Het Leeuwenpaleis heeft ook christelijke invloeden, mogelijk als gevolg van de vriendschap tussen Mohammed V en zijn Castillaanse ambsgenoot Pedro I de verschrikkelijke.


Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistich paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Moorse bouwwerk werd afgebroken. Karels vrouw Isabel droeg er zorg voor dat bleef bestaan.


Onder Karel V werden verschillende kamers toegevoegd aan het Alhambra en het Palacio de Carlos V. Toch heeft het Alhambra altijd het moslimpaleis behouden.


Mexuar

Als je de toegangstrappen afdaalt, komt je eerst bij Mexuar, het oudste gedeelte van het Alhambra. Deze plek is slecht gedeeltelijk toegankelijk voor publiek. In de Arabische tijd was dit de plek waar koningen hun ondergeschikten ontvingen en over zakelijke en gerechtelijke aangelegenheden werd beslist. Omdat de zaal goed kon worden afgesloten, kon hier in het geheim worden besproken. Het plafond was open in het central gedeelte. De kleine kamer achterin was een plek om te bidden. In de Christelijke tijd werd het als kapel gebruikt.


De naam Mexuar komt van de Arabische woord Maswar, de plek waar de ministerraad samenkwam. In de loop der eeuwen onderging het Mexuar vele transformaties. Waarschijnlijk hoorde het bij een structuur die ouder is dan het Palacios de Compares of Leeuwenpaleis.


Van de paleizen is alleen het Mexuar bewaard gebleven, want de zevende vorst, Yusuf I, vernietigde alles. Onder hem begon een bloeitijd voor het koninkrijk. Een aantal decoraties en uitbreidingen van het Alhambra worden aan hem toegeschreven, zoals de Puerta de la Justicia van 1348 en de Torre de Comares, patio de los arrayanes en de baden. Yusuf I werd door een lijfwacht vermoord tijdens het gebed in een moskee in Granada. Zijn opvolger was zijn zoon Mohammed V, die de verbeteringen van zijn vader afmaakte en toevoegde aan de Mexuar. En het Palacio de los Leones toevoegde. Yusuf I en Mohammed V zijn de belangrijkste koningen als het gaat om bouw, verbouwing en decoratie van het Alhambra.

Praktische informatie

De openingstijden van het Alhambra (algemeen bezoek en tuinen) zijn als volgt:

Van 1 april tot 14 oktober: maandag t/m zondag van 8.30 tot 20.00 uur Van 15 oktober tot 31 maart: maandag t/m zondag van 8.30 tot 18.00 uur

Het is ook mogelijk om het Alhambra ’s avonds te bezoeken. Je kunt kiezen tussen een bezoek aan de tuinen of de paleizen.

De openingstijden zijn als volgt:

Van 1 april tot 14 oktober: maandag t/m zaterdag van 22.00 tot 23.30 uur. Van 15 oktober tot 31 maart: vrijdag en zaterdag van 20.00 tot 21.30 uur.

Op 25 december en 1 januari is het Alhambra gesloten

Aangeboden door ELEGANT HOMES MARBELLA

Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 - +34 952 838 541 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page