BEZOEK HET ALHAMBRA IN GRANADA (TICKETS, INFO EN TIPS)

Het Alhambra is met stip de meest bezochte bezienswaardigheid van Spanje. Jaarlijks wordt het Moorse gebouwencomplex ten zuidoosten van Granada door meer dan twee miljoen mensen bezocht. Het Alhambra bevindt zich op de heuvel La Sabica, die tweehonderd meter boven de stad uitsteekt.

Om het Alhambra te bezoeken, kun je je tickets het beste van tevoren kopen. Omdat het bouwwerk op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is er een limiet vastgesteld voor het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen mag. Veilig en makkelijk kaartjes kopen, kan via onze samenwerkingspartner Ticketbar. Je krijgt je entreekaarten per e-mail toegestuurd.

De geschiedenis van het Alhambra


Het complex werd gebouwd tussen de achtste en de veertiende eeuw en geldt als hét juweel van de Nazarí-dynastie. Met dit rijk, ook wel het emiraat van Granada genoemd, wordt de laatste moslim dynastie bedoeld die over het rijk Granada (dat grofweg Granada, Malaga en Almeria besloeg) heerste tussen 1238 en 1492.


De stichter van de Nazarí dynastie was Mohammed I, beter bekend onder de naam Ibn Al-Ahmar (‘Zoon van de Rooie’). Hij installeerde zich in 1238 in het Oude Alcazaba van Albaicín, de oude Moorse wijk van Granada, en begon met de bouw van het Alhambra zoals we het vandaag kennen. De naam Alhambra heeft zijn oorsprong vermoedelijk in een Arabisch woord dat ‘rood kasteel’ betekent. De torens en muren die de heuvel van La Sabica omringden kregen onder het zonlicht een goud rode kleur.


De val van Granada op 2 januari 1492> betekende het einde van Al-Ándalus (de Moorse naam voor het door hen veroverde gedeelte van het Iberisch Schiereiland). Al-Andalus was toen eeuwenlang islamitisch eigendom geweest. Op een gegeven moment bestond de bevolking uit meer dan vijf miljoen moslims.

Over het emiraat van Granada heersten in totaal twintig sultans. De laatste sultan was Mohammed XII Abu Abdallah, oftewel Boabdil, die ook wel ‘De Kleine’ of ‘De Ongelukkige’ werd genoemd. Hij leefde van ca. 1459 tot ca. 1533. De naam Boabdil had hij te danken aan de Spaanse christenen, die in zijn Arabische naam iets als Mojamed Boabd-Ia verstonden.


In 1492 werd de macht overgenomen door het nieuwe katholieke koningspaar Ferdinand en Isabel. Joden werden uit het land gedreven en moslims werden gedwongen zich te bekeren tot het Christendom.


Wat te zien in het Alhambra?

Alcazaba – fort en verdedigingstorens

Dit is, samen met de torens van Bermejas, het oudste gedeelte van het Alhambra. De vestigingsmuren- en torens zijn vanuit de hele omgeving van het Alhambra te zien. In de vestiging bouwden de koningen van het Moorse rijk hun paleizen. De eerste berichten over het bestaan van het Alcazaba stammen uit de negende eeuw. Het zou gebouwd zijn door Sawwar ben Hamdun tijdens de strijd tussen de Arabieren en de Muladi (tot de Islam bekeerde Christenen)


Sultan Mohamed I zou het voormalige kasteel hebben ommuurd en drie nieuwe torens hebben toegevoegd (torre Quebrada, torre Homenaje en torre Vela), waardoor het Alcabaza een echt fort werd. Zolang deze werkzaamheden duurden, woonden Mohamed en later zijn zoon hier. Daarna gold het Alcabaza puur als militair fort.


Met de komst van de Christenen na 1492 werden er grote reparaties verricht aan het Alcazaba. In de loop van meerdere eeuwen, onder meer tijdens de