top of page

Kwart meer Belgen en Nederlanders kopen een buitenverblijf in Spanje: let op voor deze vijf blunders

Steeds meer Belgen en Nederlanders kopen een Spaanse casa. Volgens de meest recente statistieken van de Spaanse registratiekantoren waren dat er vorig jaar 1.332, wat liefst 28 procent méér is dan het jaar voordien. En hun aantal blijft groeien: internationaal zou de verkoop van Spaanse vakantiewoningen de laatste zes maanden opnieuw met goed 13 procent gestegen zijn.

Het Spaanse leven – inclusief tapa’s, cava’s en siësta’s – is duidelijk weer aan populariteit aan het winnen. Alleen: we vergeten nog te vaak dat de regels in Spanje anders zijn dan in België en Nederland en dus maken we keer op keer dezelfde fouten. Daarom heeft Elegant Homes Marbella vijf blunders op rij gezet waar jij als toekomstige huizenkoper niet in moet trappen.


1. Reken je niet rijk

“We zijn allemaal op zoek naar koopjes? En ja, de vastgoedprijzen zijn in Spanje ruim 15 procent goedkoper dan in Frankrijk. Maar denk eraan, als het té goedkoop is, besef dan dat dat er iets niet klopt”, zegt Kurt Temmerman, CEO van Elegant Homes Marbella, de specialist in Spaans vastgoed die zowel op de Nederlandse als de Belgische markt actief is. “Bij échte dumpingprijzen moet je vaak inboeten op de ligging of de afwerking. Bovendien denken veel mensen vaak: ik verdien het allemaal wel terug door het te verhuren als ik er niet ben.


Maar reken je op dat vlak niet rijk. Een huuropbrengst van 10 tot 15 procent kan gewoon niet. Mensen die dus samen met hun kinderen een Spaanse casa willen kopen, puur om te verhuren: dat raad ik af. Als je zoiets koopt, doe het dan in de eerste plaats om er zelf van te genieten.”


2. Zuidelijk ligging? Hou toch op, man!

Deze zomer werd in Cordoba een recordtemperatuur gemeten: 47°C. Hoe graag we ook allemaal naar het Zuiden trekken voor het warme weer, bij zo’n temperaturen heb je liefst een koel huis.


Kurt Temmerman: “Als je niet goed tegen hoge temperaturen kan, kies dan eerder voor een huisje aan de kust, daar is het al gemakkelijk 5°C koeler dan in het binnenland. Kijk daarnaast ook goed na in welke mate de woning geïsoleerd is. In Spanje werken ze daarvoor met een alfabetisch systeem: ‘A’ is de beste categorie, ‘E’ is het wettelijke minimum.


En vooral: in België en Nederland willen we allemaal een woning die zuidelijk gelegen is. In Spanje doet je dat best niet, want dan wordt het overdreven heet. Zoek een woning die qua oriëntatie naar het noord-oosten gericht is.”

3. Spaanse wetgeving is de Nederlandse niet

“Tenzij je toevallig een diploma rechten van de Universidad Complutense de Madrid hebt, ga ik ervan uit dat je de Spaanse wetgeving niet uitvoerig kent”, grapt Kurt Temmerman. “Dus vraag hulp aan een expert. Wij raden onze klanten altijd aan met een Spaanse advocaat te werken. Die weet op welke details je moet letten en aan welke wettelijke standaarden een huis moet voldoen. Zo zijn er in Spanje bijvoorbeeld strikte regels over hoe dicht een woning bij de zee mag staan.


Niet elke woning die er nu staat, heeft zich aan die wetgeving gehouden en dat weet je natuurlijk best vòòr je het geld op tafel legt. Daarnaast kan je via de advocaat ook een eventueel voorschot veilig op een derdenrekening of ‘kwaliteitsrekening’ storten.”

4. 3 % meer of minder

Wanneer je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. “Dat klinkt gek, maar het kan je een flinke duit kosten als je dat over het hoofd ziet. De boodschap is dan ook dat je als koper best meteen 3 procent van de verkoopprijs afhoudt. In Spanje is dat niet vreemd. Je moet het alleen weten”, tipt Kurt Temmerman.

5. De ene tapasbar is de andere niet

“Nog voor je huizen gaat bekijken, moet je het nodige veldwerk doen. ‘Werk’ is hier misschien een beetje een misplaatste term, want ik bedoel eigenlijk dat je de streek wat moet leren kennen. Anders gezegd: ga er eerst eens op vakantie, maar niet als de typische toerist. Bezoek een paar leuke tapasbars waar vooral Spanjaarden naar toe trekken, wandel eens door de stad of het dorpje en leer je potentiële nieuwe buren kennen.


Want dat blijft toch nog altijd de belangrijkste factor voor je aankoop: dat je je thuis voelt in je nieuwe buurt”, besluit Kurt Temmerman.



Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be

ELEGANT HOMES #MARBELLA, Uw Belgische makelaar aan de Costa Del Sol

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page