Vijf investeringsadviezen voor wie een tweede verblijf wil kopen

La dolce vita in Italië, het zonnige Spanje, het nabije Frankrijk of het betaalbare Portugal? De beslissing waar men een tweede verblijf koopt, wordt nog veelal in een opwelling genomen. Enkele tips voor wie wil investeren in een buitenverblijf onder de zon.

Wie heeft nooit eens gedroomd van een tweede woning in het buitenland, een vredige plek waar je je kunt herbronnen en de dagelijkse drukte voor een tijdje vergeten? Zo'n 170.000 Belgen maken die droom waar, volgens het bureau WES Research & Strategy.


De populairste bestemmingen zijn Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Turkije. In 2000 hadden amper 95.000 Belgen een appartement of een villa in het buitenland.


De droom wordt dus almaar minder ongrijpbaar. En er is bovendien voor elk wat wils.

Volgens het vastgoedagentschap Elegant Homes Marbella, dat gespecialiseerd is in nieuwbouw tweede verblijven in Spanje, is een appartement van 80 vierkante meter met twee slaapkamers en een gemeenschappelijk zwembad aan de Costa del Sol (Marbella, Malaga enzovoort) tegenwoordig te vinden voor 150.000 euro.


Het aanbod stijgt en de prijzen stijgen, maar er blijven zaakjes te doen op de Spaanse markt sinds de instorting in 2008. Zeker nu de hypotheekrente op een historisch dieptepunt staat, zien heel wat investeerders hun kans schoon.

Een makkelijke stap is het evenwel niet, want de mogelijkheden zijn talrijk en gevarieerd. "Een tweede verblijf koop je als een investering, en ook om jezelf een plezier te doen", merkt Kurt Temmerman, de gedelegeerd bestuurder van het agentschap Elegant Homes Marbella, op. "Dat neemt niet weg dat je het pand enkele weken per jaar kunt verhuren om de kosten te dekken en de taksen te betalen. Wie wil investeren, haalt een goed rendement met een appartement met vanaf twee slaapkamers."

We zetten enkele criteria op een rij waarmee u rekening moet houden als u vergissingen wilt vermijden bij de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland.

1. De zon

"Belgen gaan vooral op zoek naar een andere omgeving, naar wat ze thuis niet hebben", merkt Kurt Temmerman van het agentschap Elegant Homes Marbella op. "Een tweede woonst in België is goed, maar dat is geen radicale verandering. Ontwaken met een zicht op de de Middellandse Zee is toch iets helemaal anders. Marbella doet het op dit ogenblik bijzonder goed, het oefent tegenwoordig evenveel aantrekkingskracht uit als Marrakesh enkele jaren geleden."


Het zuiden van Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal bieden in elk geval de mogelijkheid van april tot oktober vitamine D bij te tanken. "Maar in december op het strand wandelen, lukt enkel in Spanje en in mindere mate in Portugal", verduidelijkt Kurt Temmerman. "Dat is een onmiskenbare troef die de investering opwaardeert. Het weer is daar het hele jaar door gunstig."


2. Levenskwaliteit

"De kwaliteit van het leven primeert ver boven de prijs. Vaak gaat een kandidaat-koper op zoek in een regio die hij kent. Hij is er al geweest en wil daar een pied-à-terre."


Volgens Kurt Temmerman kunnen de financiële aspecten de emotionele en de kwalitatieve kant van de zaak niet wegcijferen. Daar moeten kandidaat-kopers dan ook goed over nadenken. "Dikwijls weten de mensen niet precies waar ze willen wonen", zegt Temmerman.