top of page

Vier manieren om een tweede huis te financieren

Ontsnappen aan de drukte van de stad of gewoon op zoek naar meer ruimte? Voor veel mensen is een tweede huis een grote droom. Een droom die niet eens ondenkbaar hoeft te zijn. Er zijn namelijk verschillende manieren om zo’n vakantiehuis te financieren. Dit zijn de vier meest gebruikte oplossingen.


01 Eigen middelen


Heb je spaargeld of een effectenportefeuille die je wilt en kan verkopen? Dan is het financieren van een woning uit eigen middelen zeker interessant. Helemaal op dit moment. De spaarrente staat laag en dus levert je spaargeld bij de bank weinig tot niets op. Het is niet ondenkbaar dat we in de toekomst zelfs een negatieve rente krijgen, dus dan lever je zelfs in op je spaargeld. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat investeren in een vakantiewoning te allen tijde een betere investering is. De rente kan weer omhoog en ook de vastgoedmarkt heeft weleens een dip. Het grote voordeel van financiering uit eigen middelen is dat je geen rente over de lening hoeft te betalen.


02 Een hypotheek


Heb je niet de financiële middelen om een vakantiewoning uit eigen zak te bekostigen? Dan kan de bank uitkomst bieden. Met een hypotheek komt die tweede woning namelijk ook in zicht. Er is wel een groot verschil tussen een hypotheek op je eerste en je tweede woning. In het laatste geval komt u namelijk niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. En dat kan een slok op een borrel schelen. Gelukkig staat de rente laag, waardoor dit niet per se een heel groot probleem hoeft te zijn. Maar er kleven meer nadelen aan een hypotheek op een tweede huis. In veel gevallen rekent een bank namelijk een renteopslag en moet je er rekening mee houden dat de bank je tweede woning niet geheel financiert. Ga uit van zo’n zestig à zeventig procent. Nog aan vaak gehoorde aanvullende eis: de woning moet van steen zijn en niet verplaatsbaar zijn.


03 Persoonlijke lening


Mochten opties 1 en 2 niet mogelijk zijn, dan is er altijd nog de persoonlijke lening. Je ontvangt dan in één keer een bedrag van de bank op je rekening. De lening los je vervolgens maandelijks af met een vast bedrag. Het grote nadeel van een persoonlijke lening is dat de rente flink hoger ligt dan bij een hypotheek. Jouw huis geldt dan namelijk niet als onderpand.


04 Personal holding


Als je een eigen bv hebt, dan is het wellicht interessant om een tweede woning vanuit die bv te financieren. Je leent dan geld vanuit de bv aan jezelf als privépersoon. Of je regelt via de bv een financiering via een hypotheekverstrekker. Let wel op met de fiscus: houdje aan de regels die de Belastingdienst aan de leningsvoorwaarden stelt.


Een tweede woning in het buitenland


Ben je van plan om een tweede woning in het buitenland te kopen, dan krijg je met meer regels te maken. Zaken die vaak per land ook nog eens verschillen. Het is daarom belangrijk dat je iemand in de arm neemt met specifieke kennis van dat land. Dat kan je voor vervelende situaties behoeden. Wat zijn die extra zaken waar je rekening mee moet houden? Denk aan bijvoorbeeld de buitenlandse belasting- en financieringsregels. Nederlandse banken vinden het financieren van een huis in het buitenland vaak te risicovol, waardoor je bij een buitenlandse bank moet aankloppen. En die financieren vaak niet de gehele waarde van het huis, waardoor je eigen geld moet inbrengen. Laat u dus voldoende voorlichten.


Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be


Elegant Homes Marbella is een betrouwbare Vlaamse partner waarbij u in vertrouwen terechtkunt om vastgoed te verwerven in de Spaanse regio rond Marbella.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page