top of page

IBI Belasting in Spanje (lokale Spaanse belasting)


IBI belasting in Spanje

Vijf vragen over de I.B.I. (lokale Spaanse belasting)

Het bezit van een huis of een ander onroerend goed object in Spanje is iets om erg van te genieten. Echter zijn ook plichten verbonden. Een van die plichten is dat u belasting aan de Spaanse locale overheid over uw bezit moet betalen. De bekendste is de I.B.I. We beantwoorden hier vijf vragen over deze lokale Spaanse belasting.


Wat is de I.B.I.?

Hetgeen wordt aangeduid met de afkorting I.B.I. verwijst naar de onroerendgoedbelasting. De afkorting staat in het Spaans voor Impuesto sobre Bienes Inmuebles).


Wie int de I.B.I.?

De onroerendgoedbelasting wordt geheven door de gemeente waarin het onroerend goed ligt.


Wie betaalt de I.B.I.?

Alle eigenaars of vruchtgebruikers van een onroerendgoedobject, of dat nou een woning is, een garage of iets anders, moeten I.B.I. betalen. Ook eigenaars die niet fiscaal resident in Spanje zijn of een eigenaar die een rechtspersoon is. Men kijkt naar wie eigenaar is van onroerend goed op 1 januari van het belastbare jaar.

Hoe hoog is de I.B.I.?

De hoogte van deze onroerendgoedbelasting in Spanje wordt bepaald aan de hand van de waarde van het onroerend goed (valor catastral) waarover het gaat. Alle in een gemeente gelegen eigendommen worden opgenomen in een register en krijgen een waarde toegekend. Dit is de kadastrale ofwel belastbare waarde. Voor het berekenen van de onroerendgoedbelasting van elk eigendom wordt een door de gemeente vastgesteld tarief op de kadastrale of belastbare waarde toegepast. De kadastrale waarden kunnen per gemeente sterk verschillen al naargelang de waarde en de ligging van het onroerend goed en de datum van de laatste herziening.


Wanneer moet je I.B.I. betalen?

De gemeente deelt elk jaar het verschuldigde bedrag mee aan alle belastingplichtigen. Een brief met deze informatie wordt per post opgestuurd aan de eigenaar tussen mei en augustus en het betreffende bedrag moet worden betaald in september, oktober of november van elk jaar. De precieze datum varieert per gemeente. Elke gemeente stelt namelijk haar eigen betaaldatum vast.

Hoe moet je de I.B.I. betalen?

Het is aan te raden voor deze jaarlijkse betaling een automatische incasso (domiciliación) van je rekening te regelen bij de bank en ervoor te zorgen dat deze voldoende saldo heeft voor de betaling. Hiermee voorkom je toeslagen en boetes voor te late betalingen. Het is belangrijk te weten dat wanneer het bedrag voor een automatische incasso niet geïnd kan worden, deze meteen geannuleerd wordt. Je zult dan opnieuw de automatische afschrijving moeten opzetten voor de jaren die volgen.


Lokaal kantoor in Marbella

Met ons kantoor in Marbella kennen wij de gebruiken en wet- en regelgeving als geen ander. Neem als u vragen voor vragen direct contact op. Onze meertalige (o.a. Nederlands) specialisten op fiscaal en juridisch gebied ondersteunen u graag.


Meer informatie over bezit, aankoop of verkoop van een huis of ander onroerend goed in Spanje:


Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be

Elegant Homes Marbella is een betrouwbare Vlaamse partner waarbij u in vertrouwen terechtkunt om vastgoed te verwerven in de Spaanse regio rond Marbella.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page