top of page

7 redenen waarom Spanje de beste plaats is om te wonen

Ok, Spanje is zeker niet perfect en heeft ook veel negatieve aspecten en grote problemen. We kunnen daar natuurlijk ook een lijstje van maken maar dat zou niet zo positief zijn (wel de realiteit wellicht). Ondanks de economische crisis, enorme werkloosheid, problemen met het milieubeleid, fraude en corruptie is Spanje voor ons Nederlanders en Belgen zeker een mooi land om te wonen.


Er zijn diverse redenen waarom Nederlanders en Belgen naar Spanje emigreren of enorm veel op vakantie komen. Een daarvan kan natuurlijk werk zijn of het willen opzetten van een eigen bedrijf (bar, hotel, camping of de immer populaire B&B) maar het kan ook zo zijn dat je op een bepaalde leeftijd lekker rustig wilt genieten van het beste wat Spanje te bieden heeft: rust, natuur, cultuur, gastronomie en natuurlijk het weer.

Ondanks de negatieve zaken die men vaal zal tegenkomen wanneer je de stap neemt om te gaan wonen in Spanje, willen wij hier de goede redenen aanhalen om naar Spanje te verhuizen of nog vaker op vakantie te gaan.


1- Het weer

Uiteraard de nummer een voor veel Nederlanders en Belgen: de heerlijke – soms te warme – temperaturen. Zeker voor diegene die gaan wonen langs de middellandse zee kust, aan de Costa Del Sol is het weer erg belangrijk. Spanje telt zo’n beetje de meeste zonne-uren per jaar van Europa maar vergis je niet, het kan ook behoorlijk koud zijn in het land. Het hangt er helemaal vanaf waar men gaat wonen. Het mooie weer helpt echter wel dat een inwoner zich lekker en happy voelt en dat wil toch iedereen.


2- Hoogste levensverwachting

Spanjaarden hebben volgens recente studies een van de hoogste levensverwachtingen van Europa en dat is ook vaak te merken in het dagelijkse leven. Over het algemeen zijn de ouderen van dagen in Spanje vaak actiever dan in andere landen en is het nog heel normaal om ver in je 70 of begin 80 nog elke dag de maaltijden voor de familie te regelen of zelfs op het platteland te werken. Het middellandse zee dieet bestaande uit olijfolie, vis, groente en vlees zorgt ervoor dat de Spanjaarden over het algemeen gezonder leven. Voor veel Spanjaarden is het dus helemaal niet erg om oud te worden. Desalniettemin zijn er natuurlijk ook nadelen. Zo zijn verzorgtehuizen voor de ouderen niet te vergelijken met wat er in Nederland of België te vinden is, en dan hebben we het natuurlijk niet over die speciaal gebouwd worden voor de buitenlanders. Ook de pensioenen en sociale voorzieningen zijn zeker niet te vergelijken met Nederland of België.


3- Beste land voor kinderen en moeders of…

Volgens diverse studies is Spanje het land waar de kinderen vaak het langste in huis blijven omdat ze het daar zo goed hebben of geen andere mogelijkheid hebben. Moeders zijn zo veel meer jaren nauw verbonden met hun kinderen maar … uiteraard is niet iedereen daar blij mee. Kinderen kunnen soms tot ver in de 30 jaar nog thuis wonen en dat is eigenlijk ook niet helemaal normaal. Feit is echter dat de hoge werkloosheid en enorme kosten voor een eigen (huur) woning de kinderen vaak thuis houdt. Naast de kinderen komen ook vaak de grootouders of een van de twee grootouders thuis wonen vanaf een bepaalde leeftijd waardoor er soms drie of zelfs vier generaties onder een dak leven. Is dat dus goed voor moeders en kinderen?


4- Familiebanden

Spaanse families zijn over het algemeen veel hechter dan in andere landen. Het is niet ongebruikelijk dat hele families, inclusief neven, nichten, tantes en ooms bij elkaar komen tijdens de weekenden. Familiebanden zijn veel hechter en men ziet elkaar regelmatig, iets wat in landen als Nederland en België niet altijd het geval is. Merk je daar ook iets van als je als buitenlander naar Spanje gaat om te wonen? Waarschijnlijk niet maar met een woning onder de zon weet de hele familie jou ongetwijfeld wel weer te vinden.


5- Cultuur en monumenten

Spanje staat bol van de monumenten die ook door UNESCO gewaardeerd worden. Spanje is op de lijst van landen met aantal Wereld Erfgoed Monumenten het derde land bovenaan, na China en Italië. In totaal zijn er 44 UNESCO monumenten of parken te vinden waardoor Spanje een geweldig land is om cultuur en natuur te snuiven. Bijna elke autonome deelstaat in Spanje heeft ergens wel iets van UNESCO staan wat men kan bezoeken. Spanje is dus wat betreft natuur en cultuur een paradijs.


6- Gastronomie

Al het beste en moois van Spanje gaat door de maag, dat zegt men in het land. Vraag aan een Spanjaard hoe een reis of vakantie was en men heeft het altijd als eerste over het eten en restaurants. Vier van de tien beste restaurants in Europa zijn in Spanje te vinden en het aantal restaurants met een of meerdere Michelin sterren is enorm veel. Daarnaast zijn er ontzettend veel goede restaurants in het hele land te vinden waarbij elke autonome deelstaat weer haar specialiteiten heeft. Of je nu van de typische Paella, Tapas, Pintxos of visgerechten houdt, Spanje heeft het allemaal. Wonen in Spanje is dus niet goed voor het aantal kilo’s en ook wat betreft drank staat Spanje bovenaan als beste, denk maar aan de vele soorten en merken uitstekende wijnen en cava’s.


7- Mañana…

Mañana, wat letterlijk morgen betekend, wordt nog steeds veel gezegd maar gelukkig wel steeds minder. Het opschuiven van het regelen van zaken of oplossen van problemen is Spaans goed en dat kan weliswaar charmant overkomen maar als je eenmaal in Spanje woont, kan dat ook zeer vervelend worden. Het relaxte leven en het genieten van alle momenten per dag staat echter wel bovenaan de lijst bij de meeste Spanjaarden. Ga maar eens rond 20.00 uur op een terrasje op een stadsplein zitten en het is een drukte van belang. Soms lijkt het er echter wel op dat dit belangrijker is dan bijvoorbeeld werken en het af krijgen van iets … en dat kan weer erg vervelend zijn.☎️ + 34 646 140 816 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be

Door ELEGANT HOMES MARBELLA - Uw Belgische vastgoedmakelaar in Spanje

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page