Alleen nog vitale werkzaamheden en beroepen in Spanje.

MADRID – Vanaf maandag 30 maart mogen alleen nog mensen met een vitaal beroep gaan werken in Spanje. Alle andere werknemers dienen of thuis te werken of niet te werken vanaf 30 maart tot 12 april. In de Spaanse pers wordt ook wel gesproken over 9 april omdat deze periode van 14 dagen samenvalt met de Semana Santa (Goede Week) vakantie.

De noodtoestand in Spanje is op 15 maart ingegaan en zou oorspronkelijk 14 dagen tot 30 maart duren. Maar na de eerste week werd al bekend dat deze noodtoestand verlengd zou worden tot 12 april, in totaal dus 4 weken.

Gedurende de eerste twee weken kon men nog gaan werken in kantoren, fabrieken etc. maar vanaf maandag 30 maart is dat niet meer toegestaan tenzij het vitale of essentiële beroepen en werkzaamheden zijn.

 

Met deze vergaande maatregel die op zaterdag werd aangekondigd en op zondag tijdens een ministerraad werd aangenomen, legt de Spaanse regering voor ten minste 14 dagen de economie helemaal stil. 
 
Weliswaar gaat het om 14 dagen maar ten eerste wordt er door de meeste werknemers niet gewerkt in de weekenden en ten tweede viert Spanje tussen 5 en 12 april de Semana Santa wat een vakantieweek is in Spanje. De premier spreekt over 8 werkdagen (30, 31 maart en 1,2,3,6,7 en 8 april) en noemt dit ‘permiso retribuido recuperable’.

 

De regering heeft op het laatste moment zondagavond besloten dat bedrijven een dag de tijd hebben om zich aan de nieuwe regels aan te passen. De reden is omdat deze nieuwe maatregelen bekend werden gemaakt in het weekend en veel werkgevers niet de tijd kregen om zich voor te bereiden. 

 

Vitale beroepen
Maar wat zijn vitale beroepen? Als vitaal kan gezien worden de supermarkten, apotheken, landbouw, visserij, transportsector, energie- en waterbedrijven, politie, brandweer, leger, medisch personeel, tankstations, personen transport, telecommunicatie, pers, havens en vliegvelden. 

Medische werkzaamheden (ziekenhuizen, artsen verpleegkundigen)


Apotheken


Transport van levensmiddelen


Diverse personen- en goederenvervoer


Distributie van aard- en butaan gas, drinkwater en elektriciteit, internet, telefoon


Winkels voor voedsel, drank en basisvoorzieningen (supermarkten, bakkers)


Winkels voor hygiënische producten, opticiens en orthopedische producten


Kiosken (kranten, tijdschriften en kantoorbenodigdheden)


Tabakswinkels


Restaurants (maar alleen voor de thuisbezorgdienst)


Stomerijen en wasserijen


Dierenspeciaalzaken (vanwege eten voor huisdieren)


Landbouw en visserij


Olieraffinage, distributie van brandstoffen en benzinestations


Winkels voor telecommunicatie en technologische apparatuur


Havens en vliegvelden


De pers (kranten, televisie)


Banken en verzekeringskantoren


Postkantoren en postbezorging


Notarissen, advocaten, vertalers tolken etc.


Veiligheidstroepen (politie, brandweer, burgerwacht, leger, gevangenis, kustwacht)

Productiecentra van basisgoederen zoals voedsel, drank, diervoeder, hygiënische producten, medicijnen en sanitaire producten of elk ander noodzakelijk product voor de bescherming van de gezondheid


Alle andere economische activiteiten zoals de bouw, kantoorwerkzaamheden etc. mogen de komende 14 dagen tot 12 april niet meer worden uitgevoerd. 

 

Elegant Homes Marbella
☎️ Spanje: + 34 646 140 816
☎️ België: + 32 472 055 262
📧 info@eleganthomesmarbella.be
🖥️ www.eleganthomesmarbella.be
ELEGANT HOMES #MARBELLA
Uw Belgische makelaar aan de Costa Del Sol

 

 

Please reload

Featured Posts

Op zoek naar een woning onder de zon in Spanje - Marbella?

July 5, 2017

1/1
Please reload

Recent Posts