Costa del Sol gids

Waar ligt de Costa del Sol?

De Costa del Sol is de naam die is gegeven aan de Middellandse Zee in Zuid-Spanje tussen Sotogrande in het westen, en Nerja in het Oosten. De Costa del Sol vormt het zuidelijke gedeelte van de regio Andalusië. Malaga is de hoofdstad.

Informatie over de Costa del Sol

De Costa del Sol, bezaaid met tal van bekende resorts, is een van de meest populaire plekken in Spanje om vakantie te vieren, evenals een van Europa’s favoriete plekken om naartoe te verhuizen. Kenmerkend aspecten zijn het heerlijke klimaat het hele jaar door, de prachtige stranden van de Costa del Sol, veel te doen en te zien, geweldige communicatie en veel betaalbare huizen.

 

In het algemeen kun je de Costa del Sol verdelen in drie gebieden:

 

Westelijke Costa del Sol: gelegen tussen Sotogrande en Marbella. Het gebied omvat de resorts van Manilva, Estepona en Marbella, evenals de kleine stad San Pedro en de witte dorpjes Benahavis, Casares Istán, en Ojén. Het westelijke gedeelte van de Costa del Sol is de thuisbasis van enkele luxueuze resorts en de duurste vastgoed eigendommen – Marbella Golden Mile, Puerto Banus en La Zagaleta landgoed bevinden zich allen hier.

 

Centraal Costa del Sol: dit gedeelte is het meest ontwikkelt en ligt tussen Marbella en Malaga. Hier vind je de populaire resorts van Mijas Costa, Fuengirola, Benalmadena en Torremolinos, de plek waar in de jaren ‘60  massatoerisme aan de Costa del Sol begon.

 

Oostelijke Costa del Sol: Gelegen tussen Malaga en Nerja. Dit gebied is minder bekend en is daardoor stiller en minder ontwikkelt. Populaire resorts aan de Oostelijke Costa del Sol zijn Torre del Mar, Torrox en Nerja.

 

Hoe groot is het?

De Costa del Sol strekt zich langs de Middellandse kust uit over zo‘n 150km, alhoewel het niet erg breed is. Hoge bergketens langs grote delen van de kust hebben nieuwe ontwikkelingen landinwaarts beperkt.

Wat is het inwoneraantal van de Costa del Sol?

Het officiële aantal inwoners van de Costa del Sol is meer dan 1 miljoen. Istán is met slechts 1,700 inwoners de kleinste van de 11 gemeenten die deel uitmaken van de Costa del Sol. Marbella is het grootste resort met een officieel inwoneraantal van bijna 140,000 mensen. Malaga heeft ongeveer 568,000 inwoners.

 

Hoeveel mensen van buitenlandse afkomst wonen er in de Costa del Sol?

Officieel wonen er bijna 300.000 buitenlanders aan de Costa del Sol, ongeveer 18% van de bevolking. In sommige resorts, zoals Mijas en Marbella, is bijna de helft van de inwoners van buitenlandse komaf. Tweederde van de buitenlandse inwoners van de Costa del Sol zijn Europees, terwijl Britse staatsburgers de grootste groep vormen – meer dan 75,000 Britten zijn gevestigd in de Costa del Sol.

 

Hoe is het weer in de Costa del Sol?

Het weer is één van de grootste aantrekkingskrachten van de Costa del Sol. Er zijn 320 dagen zon per jaar (en dat is gegarandeerd), er is weinig regenval en de temperaturen zijn gedurende het hele jaar aangenaam. Het kan in de zomer erg heet zijn, want de temperatuur kan makkelijk boven de 30 graden komen. Echter zijn de temperaturen in de winter mild; zelden komt de temperatuur onder de 16 graden gedurende de dag.

 Hoe kan ik de Costa del Sol bereiken?

Zeer eenvoudig, vooral als u vanaf een Europese stad naar de Costa del Sol reist. De luchthaven van Malaga staat op plek 3 als het gaat om de drukste vliegvelden van het Spaanse vasteland. Malaga Airport verwelkomt meer dan 15 miljoen passagiers per jaar.

 

Vanaf de luchthaven van Malaga kun je vliegen op meer dan 100 bestemmingen wereldwijd, inclusief de grootste steden in Spanje, de meeste Europese hoofdsteden en New York (in het zomerseizoen). Er zijn ongeveer 70 luchtvaartmaatschappijen die het hele jaar door actief zijn.

 

Als u in een resort aan de westelijke kant van de Costa del Sol zit, en u vliegt vanuit het Verenigd Koninkrijk, wellicht is het dan de moeite waard om te kijken naar vluchten naar Gibraltar Airport (zie hieronder).

 

Hoe lang duurt de vlucht naar de Costa del Sol?

Vanaf het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk: vluchten naar de Costa del Sol duren ongeveer 2,5 á 3 uur.

 

Vanaf Midden-Europa: een vlucht vanuit Duitsland naar de Costa del Sol duurt minstens 3 uur.

 

Vanuit de VS: een vlucht van Malaga naar New York duurt 7 á 8 uur.

 

Hoe ver is het van de Costa del Sol naar het vliegveld van Malaga?

 

Afstand van Malaga Airport naar het centrum van Malaga: 8km, ongeveer 10 minuten met de auto.

 

Afstand van Malaga Airport naar Benalmadena: 10km, ongeveer 15 minuten met de auto.

 

Afstand van Malaga Airport naar Fuengirola: 24km, ongeveer 20 minuten met de auto.

 

Afstand van Malaga Airport naar Marbella: 50km, ongeveer 40 minuten met de auto.

 

Afstand van Malaga Airport naar Estepona: 80km, ongeveer 55 minuten met de auto.

 

Afstand van Malaga Airport naar Manilva: 90km, ongeveer 65 minuten met de auto.

 

Afstand van Malaga Airport naar Torrox: 65km, ongeveer 45 minuten met de auto.

 

Afstand van Malaga Airport naar Nerja: 70km, ongeveer 50 minuten met de auto.

 

Hoe ver is het van de Costa del Sol naar het vliegveld van Gibraltar?

 

De luchthaven van Gibraltar ligt op ongeveer 30km afstand van Manilva, 48km van Estepona en 76km van Marbella. Hou rekening met ten minste 30 minuten extra reistijd voor het passeren van de grens tussen Gibraltar en Spanje.

 

Wat zijn de belangrijkste beziensw