top of page

Een woning huren in Andalusië opnieuw duurder

Marbella. Niet alleen de prijzen van koopwoningen zitten weer in de lift, een huis huren wordt ook steeds duurder nu de vastgoedcrisis achter de rug is. In het tweede kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een huurwoning in Andalusië met 3,8 procent.

Dat blijkt uit gegevens verstrekt door vastgoedwebsite Fotocasa. Gemiddeld betaal je in juni in de Zuid-Spaanse regio 6,96 euro huur per vierkante meter per maand. Dat bedrag ligt 17,6 procent lager dan het Spaanse gemiddelde dat op 8,11 euro per vierkante meter per maand ligt. Volgens onderzoeksleider Beatriz Toribio van Fotocasa is die stijging deels te verklaren met de volgende factoren: Investeerders kopen woningen op om ze te verhuren nu de huurprijzen gunstiger zijn en om te wachten met doorverkopen, zodat ze later bij de verkoop een gunstiger prijs voor hun woningen ontvangen. Voor veel mensen is een woning kopen geen optie meer vanwege een te laag salaris en vanwege het feit dat banken minder gemakkelijk hypotheken verstrekken dan ze vroeger deden. Ook is volgens Toribio een mentaliteitsverandering waar te nemen door bovengenoemde omstandigheden ten opzichte van het huren van een woning. Vroeger wilden mensen in Spanje vooral een woning bezitten en was huren eigenlijk nooit een optie. Tot slot staat de huurmarkt – met name in toeristische steden zoals Barcelona en Málaga - onder druk vanwege het grote aantal toeristen dat voor een vakantie in Spanje kiest.


De grootste stijgingen in huurprijzen zijn dan ook in Catalonië, Madrid en in de belangrijkste toeristische gebieden langs de Spaanse kust en op de eilanden waargenomen. Uit de cijfers van Fotocasa blijkt dat maand op maand de huurprijzen in heel Spanje aan het stijgen zijn.


Goedkoopst


De goedkoopste regio's om te huren zijn Asturias, Castilia y León, regio Valencia, Murcia, Galicië, La Rioja, Castilia La Mancha, Extremadura en Andalusië. Andalusië staat hier op de negende plaats. De hoogste gemiddelde huurprijs per vierkante meter ooit werd hier in juli 2007 geregistreerd en was 8,41 euro per vierkante meter per maand. Voor een woning van een gemiddelde oppervlakte van 65 vierkante meter betaalde je dus 546,65 euro. Dat is nu 452,40 euro. Let wel dat het hier om gemiddelde prijzen gaat. De huur voor een woning aan het strand in Marbella of Málaga ligt vanzelfsprekend een stuk hoger. Volgens Fotocasa is de huurprijs in Marbella nu 8,77 euro per vierkante meter per maand. De duurste gemeente in Andalusië in dit verband is Chipiona, een geliefd vakantieoord voor onder andere Sevillanen en andere Spanjaarden uit het binnenland. De prijs ligt hier op 10,39 euro per vierkante meter.

Verhuur aan toeristen


Waar vooral Spanjaarden in Andalusië voor hun vakantie een huurwoning zoeken aan de kust van de provincie Cádiz, hebben andere nationaliteiten een grote voorkeur voor de provincie Málaga. Hier zijn de gemeentes Marbella, Nerja, Torremolinos, Mijas-Costa en Benalmádena het populairst. Prijzen voor vakantieverhuur liggen een flink stuk hoger dan de hierboven vernoemde prijzen. Zo betaal je in Marbella voor een week zo 3.500 euro. In Nerja ligt dat met 1.200 euro iets lager en in Torremolinos ben je nog weer wat goedkoper uit met 1.000 euro per week.


Gereguleerde vakantiewoningen


Sinds mei 2016 moeten woningen die verhuurd worden voor toeristisch gebruik geregistreerd worden bij de Junta de Andalucía en daartoe aan een hoop eisen en voorwaarden voldoen. Sinds het decreet hiertoe van kracht ging, zijn er 13.000 woningen in Andalusië gelegaliseerd. Samen zijn deze goed voor 68.417 plaatsen. In totaal in de regio gaat het om 22.196 woningen met 116.300 plaatsen die in één jaar en twee maanden tijd werden gereguleerd. Het aantal plekken in hotels ligt in de regio op 91.367 plekken. Volgens kenners zijn er nog veel meer vakantiewoningen die worden verhuurd. Eenvoudigweg niet iedereen heeft het proces tot legaliseren al afgerond of mensen beginnen er niet eens aan.


Huis kopen of huren in Zuid-Spanje?


Ben je nog op zoek naar een woning om te huren voor korte of lange termijn of naar een koopwoning in Zuid-Spanje? Dan is het verstandig om een betrouwbare makelaar in te schakelen en het liefst een met veel ervaring, die de omgeving kent en die ook Nederlands spreekt. Zo voorkom je dat je vastloopt in je zoekproces in het oeverloze aanbod of dat je een veel te hoge huur of koopprijs betaalt. Een professionele Nederlandstalige makelaar die toegang heeft tot het complete aanbod aan koop- en huurwoningen en nieuwbouwprojecten aan de Costa del Sol is ELEGANT HOMES MARBELLA. Neem vrijblijvend contact op om te praten over de mogelijkheden.


Elegant Homes Marbella ☎️ + 34 646 140 816 📧 info@eleganthomesmarbella.be 🖥️ www.eleganthomesmarbella.be Door ELEGANT HOMES MARBELLA Uw Belgische vastgoedmakelaar in Spanje

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page